Maja Wressel sträcker fram händerna och visar upp en lång grön växt. Det är vattenpesten, en fruktad invasiv art som sprider sig i Norrbotten.
– Det är jätteallvarligt. I våra grunda havsvikar där vi har en viss sammansättning av arter så tränger vattenpesten undan de arterna. En del är hotade arter som är rödlistade, som till exempel småsvalting. Blir det mycket av vattenpesten så blir det otrevligt att bada och svårt att åka båt, så den kan ställa till det för oss människor, säger Maja Wressel, naturvårdshandläggare och samordnare för arbetet mot invasiva främmande arter vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.
En invasiv främmande art är en art som förts hit med människans hjälp och då sprider sig utanför sitt egentliga utbredningsområde. Den blir invasiv när den tar över och tränger ut andra arter.
Dessa arter är svåra att bekämpa om man väntar för länge och de hunnit sprida sig över stora områden. Är arten under vattnet blir det extra komplicerat.
– Man har faktiskt ingen metod att bekämpa vattenpesten, utan vi håller på med metodutveckling. Kan man täcka över den med presenningar på botten så att den kvävs, eller ska man täcka dem på ytan med plastpresenning? Det är svårt då det är stora ytor, säger hon.
Hur kan man känna igen den?
– Jag tror man kan lära sig känna igen den då det är mycket av den på platser där den finns. På grunda vatten växer den upp till ytan och då ser det lite knottrigt ut. Jag har lärt mig känna igen den från bussen när jag åker i stan eftersom den är mycket vanlig här, säger hon.
Flera invasiva främmande arter är upptagna på EU:s lista över invasiva främmande arter, vilket innebär att de är förbjudna att ha och att det finns ett krav att bekämpa dem. Naturvårdsverket har också föreslagit regeringen att besluta om att inrätta en svensk lista.
– Om det blir en svensk lista är det mycket möjligt att vattenpesten kommer att finnas med, säger Sara Byrsten, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Vad ska en båtägare göra om man ser en vik med vattenpesten?
– Man ska undvika att åka in för att undvika att propellrarna sprider den vidare. Det viktigaste är dock att om man ska flytta båten till ett annat vatten så måste man vara noga så inga växtdelar följer med, säger Maja Wressel.
På land är jättebalsaminan ett stort hot.
– Den har vi vid vattendrag, så den sprider sig med vattnet och då går det fort. Den finns i princip i hela länet, utom då fjällområdet. Längs vägarna har vi blomsterlupinen som är mer svårbekämpad som art, säger Sara Syrsten.
I vattnen i Norrbotten finns också den amerikanska bäckrödingen och kanadarödingen. Ingen av dem är i dagsläget på EU-listan.
– Vi vet är att bäckrödingen påverkar öringen och vi vet också att kanadarödingen kan ha en negativ påverkan på vår fjällröding, säger Andreas Broman, fiskbiolog, fiskeenheten vid Länsstyrelsen i Norrbotten.
Hur allvarligt är det i Norrbotten?
– Det försöker vi ta reda på för vi har inte haft så bra koll på det. Vi har fått nya pengar för invasiva främmande arter från Havs- och vattenmyndigheten och startat upp ett kartläggningsarbete. Där står vi idag. Vi ska ta reda på var de finns men även vilka åtgärder som behöver göras där det är högst prioriterat, säger han.