I kölvattnet efter Sensias konkurs genomförs nu de sista åtgärderna. På de före detta hälsocentralerna i Luleå, Boden och Piteå ska personalen föra över journalerna till landstinget.
De som tidigare gick hos Sensia har listats av landstinget utifrån den adress som patienten är mantalsskriven på. Av de 19 000 från Sensias tre hälsocentraler var det endast 1 500 som själva valde en ny.
– Efter omständigheterna har det gått fantastiskt bra. Många patienter har varit hos oss tidigare, innan det fria vårdvalet infördes, så vi känner till dem, säger Inger Sundling på Mjölkuddens hälsocentral.
Någon extra personal har hon inte behövt ta in, men hon konstaterar att alla har jobbat intensivt för att dra sitt strå till stacken.
I Piteå valde ungefär 100 personer det andra privata alternativet Cederkliniken. Dessutom har landstinget listat 969 patienter där.
– Vi gör ingen skillnad i det fallet på privata eller landstingsägda häslocentraler, säger Kristian Damlin, chef för det fria vårdvalet i länet.
Att listningen utgår från patientens hemadress gör att en del har hamnat på hälsocentralerna i till exempel Vittangi, Haparanda och Arjeplog.
– Det kan ju bero på att folk har veckopendlat och valt Luleå för att de är där på veckorna, säger Kristian.
Nu ska alla som listats om av landstinget ha fått ett brev som talar om vilken hälsocentral som gäller för dem.
Kräver samtycke
De som haft tid hos någon av Sensias hälsocentraler för besök ska höra av sig till sin nya för att få en tid.
Eftersom Sensia har använt samma datoriserade journalsystem som landstinget blir det inga problem att föra över dem. Det gäller inte journalerna från barnavårdscentralerna som enbart finns på papper. Det kräver ett större arbete.
– Vi hämtar dem under tisdagen och ser till att de hamnar på rätt ställe, säger Kristian Damlin.
Innan journalerna kan användas ska personalen inhämta ett medgivande från patienten.