Omflyttningarna av personalresurser för att stärka coronaberedskapen i Norrbotten har pågått under några veckors tid nu.
– Vi bemannar utifrån olika scenarion. Därför behöver vi utbilda personal och schemalägger så att fler kan jobba på de nya avdelningarna med anledning av corona. Omflyttningarna sker inom ramen för det kollektivavtal som gäller just nu, säger HR-direktör Karin Larsson.
Hon kan i dagsläget inte uppge hur många inom vårdpersonalen som berörs av den utökade IVA- och coronaberedskapen.
– Vi gör bedömningar utifrån utvecklingen hela tiden, apropå hur många inlagda patienter vi har och hur det blir i kommande veckor.
Regionen utgår fortsatt från att "peaken" vad gäller smittspridningen i länet sker i början av maj – med ett hundratal i sjukhusvård samtidigt och 25 patienter inom intensivvården.
– Trycket kommer bli ännu högre, så vi förbereder oss för det nu, säger Karin Larsson.
Att undersköterskor från exempelvis Kalix sjukhus förväntas arbetspendla till Piteå uppemot fyra timmar om dagen, om de inte övernattar, är inget som HR-direktören närmare kan kommentera.
– Jag utgår från att det är undersköterskor med bakgrund inom intensivvården, därför behövs de från Kalix också. Och våra chefer har direktiv om att de ska hålla sig till den veckoarbetstid som gäller inom kollektivavtalet.
Enligt Kommunal är det också betungande för vårdpersonalen med all skyddsutrustning under 12,5-timmarspassen. Hur ser du på det?
– Viktigt att man är skyddad som vårdpersonal. Sen är man inte tolv timmar på raken inom intensivvården, utan man avlöser varandra.
Facket menar vidare att det kan innebära en tuff omställning för somliga ur personalen, att plötsligt hantera svårt sjuka coronapatienter.
– Så är det även för de med lång IVA-erfarenhet. Alla tycker att detta är jobbigt. Därför har vi utbildningar vad gäller just skyddsutrustning, hur sjukdomen sprids med mera. Det görs många insatser för att trygga personalen nu.
Kommunal och Vårdförbundet anser att personalläget redan nu är så pass ansträngt, att krislägesavtalet borde aktiveras. Hur ser du på det?
– I så fall ska jag ha en dialog med dem om det, men min bedömning är att vi inte är där ännu.
När kan krislägesavtalet aktiveras?
– Det kan jag inte uttala mig om i dag. Allt är väldigt komplext, och beror på hur många inom personalen vi hinner lära upp och vilka resurser vi kan ta hjälp av externt. Men ambitionen är att ordna en så bra arbetsmiljö som möjligt för personalen.
Hur stark är uthålligheten hos personalen?
– Jag hoppas, som alla, att vi ska få så liten smittspridning som möjligt i länet, och inte hamnar i en lång intensiv period, men det vet vi inte ännu. Vi förbereder så att så många som möjligt kan gå in och hjälpa till med coronapatienterna, säger regionens HR-direktör.