KIRUNA
I inlägget skrev hon "Varför man inte vågar bo i Kiruna? Varför vi är bråkiga om BB och akutsjukvård? Svaret ligger just nu tvärs över vår enda väg till avancerad sjukvård och BB. 60 ton last, två timmar senare. Dela gärna bilden! Får och kor kan man iallafall flytta på."
Anledningen till inlägget är lastbilen som välte på E10:an vid Skaulo och blockerade vägen helt under flera timmar. Jenny Lindberg fick ett mms från en familjemedlem som var på väg till Gällivare och hade hamnat framför lastbilen. Lindberg säger att det knöt sig i magen när hon såg bilden.
– Alla känslor som funnits inom mig väcktes till liv. Från det att jag födde mitt andra barn 2002 och BB i Kiruna precis hade stängt till nu när en familjemedlem har varit väldigt sjuk och behövt åka fram och tillbaka som en jojo mellan Kiruna och Gällivare under vintern när man mår som sämst.
Bara på Jennys egen facebooksida har inlägget delats cirka 2000 gånger.
– Det känns himla roligt att så många delade och att kampen lever. Samma propp gick nog för mig som för många andra. Det som gör mig ledsen är att vi behöver fler personer och har arbetskraftsbrist och så delar tusentals unga kvinnor mitt inlägg och skriver att den oron finns och att de inte törs bo i Kiruna för att de inte vågar föda barn.
Inlägget har kommenterats av flera som känner igen sig och en skriver "Om jag hade bott i Kiruna när jag fick barn hade varken jag eller barnet överlevt. Alla förlossningar är inte okomplicerade" och en annan " Min syster på väg till BB i Gällivare hann precis passera innan det här hände."
Nu bor Jenny Lindberg på Irland sedan en månad men har bott i Kiruna i omgångar och har varit engagerad i frågan om trygg förlossningsvård. När beslutet om att stänga BB i Kiruna togs 2001 var hon ordförande i BB-föreningen.
– Man tog beslut om att öppna BB igen 2003 efter vår kamp men det föll på att de sa att det inte gick att rekrytera en behörig läkare. Kraven man hade ställt var däremot högre än de som fanns i Sunderbyn så det fanns ingen i Sverige som kunde söka det jobbet. Så allt handlar i slutändan om politik och inte om vården, säger hon.
Argumentet Region Norrbotten har haft senaste tiden om att läkare är svåra att rekrytera till Kiruna blir en sanning när nedskärningar görs säger Lindberg.
– När man nedrustar ett sjukhus blir det mindre och mindre attraktivt. Kiruna har legat i toppval bland AT- och ST-läkare i flera år just eftersom man har haft så många specialiteter och fått göra mycket. Men med neddragningar blir det mindre attraktivt och ingen söker sig hit. Vi måste åka till Gällivare för småsaker och jag förstår inte hur de tänker. De vill ju uppenbarligen ha en stad i Kiruna.
Norrbottens media har sökt Maria Stenberg, ordförande i Region Norrbotten, för en kommentar.