Inget elstöd till Norrbotten i vinter

Norrbottningarna blir utan pengar även om elpriset skjuter i höjden den kommande "krigsvintern". Norra Sverige lämnas utanför regeringens nya högkostnadsskydd. "Nog syns det att det inte finns några statsråd norr om Borlänge", säger Birger Lahti (V).

Riksdagsledamoten Birger Lahti (V) i Pajala rasar efter regeringens besked. Han menar att det främst gynnar de som bor i stora villor i södra Sverige och inte energieffektiviserat.

Riksdagsledamoten Birger Lahti (V) i Pajala rasar efter regeringens besked. Han menar att det främst gynnar de som bor i stora villor i södra Sverige och inte energieffektiviserat.

Foto: Fotograf: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Norrbotten2022-10-27 13:37

Beskedet kom på en pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe. Elkunder i elprisområde 1 och 2 blir utan elstöd trots att vinterns elpriser väntas bli höga på grund av kriget i Ukraina och bristen på rysk naturgas.

Alla i södra Sverige, runt fem miljoner hushåll, företag och organisationer i elprisområde 3 och 4, kommer få ta del av ett högkostnadsskydd baserat på medelpriset senaste året, vilket motsvarar 50 öre per förbrukad kilowattimme i elprisområde 3 och 79 öre i elprisområde 4.

– Det vi nu ser framför oss är ett elprisstöd som kan avlasta alla elanvändare och som samtidigt inte stimulerar till ökad elanvändning, säger Ebba Busch.

För en villa som drar 20 000 kilowattimmar per år kan stödet bli 16 000 kronor, enligt Lotta Medelius-Bredhe. Kostnaden på 55 miljarder kronor ska betalas med flaskhalsavgifter.

Riksdagsledamoten Birger Lahti (V) i Pajala är arg. Han pekar på att nordligaste ministern Carl-Oskar Bohlin (M) bor i Dalarna.

– Nog syns det att det inte finns några statsråd norr om Borlänge i den här regeringen, och jag är jättekritisk mot att det inte finns något som helst klassperspektiv när man utformar stödet. Jag var lite kritisk mot förra stödet också eftersom sådana som jag själv, som haft avtal på elen, kunde få hela min elförbrukning betald. Men med det här stödet kan en villaägare i prisområde 3 eller 4 med en villa på 300 kvadrat och pool, som inte brytt sig om att binda ett avtal, få bra med kosing från staten, säger han.

Vilka riskerar att drabbas?

– Jag har fått samtal från norrbottningar som haft treårsavtal som kostat 40 öre och som nu, när det gått ut, får prisförslag på 1,26 öre eller ännu mer. De har fått mer än hundra procent högre elräkning och kommer inte att få någonting.

Birger Lahti ser det som ett svek mot halva Sverige, för här i norr blir uppvärmningen mycket dyrare under vintern.

– Hur mycket mer kostar det inte för en i Norrbotten som måste ta bilen till jobbet? Här måste man ha bilen i motorvärmare varje morgon på vintern, men det behöver man inte i Skåne.

LKAB är inte nöjda med högkostnadsskyddet. Gruvbolaget som samma dag rapporterat vinst på 5,9 miljarder kronor tredje kvartalet kommenterar att de märker av inflationen och högre kostnader.

– Alla har drabbats av högre elpriser så vi hade förstås hellre sett en annan modell där det blir kompensation i förhållande till hur varje elprisområde drabbas. Vi står starka och har kunnat hantera de ökade kostnaderna, men framåt så blir det viktigt för LKAB hur de här sakerna hanteras och att vi säkerställer låg elkostnad för industrins konkurrenskraft, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat.

För ståltillverkaren SSAB är elstödet inte så viktigt eftersom man har låg nettoförbrukning, enligt presschefen Mia Widell.

– Vi producerar energi från våra restgaser och dessutom har vi en strategi att prissäkra elavtal, så för oss har det väldigt liten betydelse.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson hävdar att regeringen redan brutit två vallöften, att sänka priset på bensin och diesel med flera kronor och att ha högkostnadsskyddet på plats 1 november.

När det blir klart är oklart.

Så får elanvändare stöd

Elområden som senaste året haft ett medelpris på över 75 öre per kilowattimme får stöd.

• En tennisklubb i Halland som under 12-månadersperioden haft en elförbrukning på 45 000 kwh får 35 550 kronor i stöd (45 000 x 0,79 = 35 550)
• En villaägare i Örebro med en förbrukning på 19 500 kWh under 12-månadersperioden får 9 750 kronor (19 500 x 0,50 = 9 750)
• Ett bageri i Kalmar med en förbrukning på 66 000 kWh under 12-månadersperioden får 52 140 kronor (66 000 x 0,79 = 52 140)

Källa: Svenska kraftnät

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!