Industrins överlevnad i fokus

På ett seminarium anordnat av Industriarbetsgivarna pekades några bromsklossar för industrins utveckling ut. "Vi har blivit feta katter", säger forskaren Nima Sanandaji.

UTMANINGAR. Nima Sanandaji, som skrivit en rapport om hur det kan bli uppsving i industrin igen, besökte Luleå under Industriarbetsgivarnas seminarium på fredagen.

UTMANINGAR. Nima Sanandaji, som skrivit en rapport om hur det kan bli uppsving i industrin igen, besökte Luleå under Industriarbetsgivarnas seminarium på fredagen.

Foto: Kurt Engström

NORRBOTTEN2015-04-24 15:59

Han har på uppdrag av Industriarbetsgivarna skrivit rapporten Renässans för industriell utveckling och argumenterade under seminariet på Kulturens hus i Luleå för att det är en myt att industrin håller på att gå samma öde till mötes som jordbruket.

Och inte heller ligger hela sanningen i att metallslukaren Kina bromsat upp sin förbrukning och därmed påverkat Norrbottens industrier, enligt Sanandaji.

Problemen finns i större utsträckning än vad Sverige kanske vill erkänna inom landets egna gränser.

– Vilka är då bromsklossarna? Det är inte primärt att vi inte kan leverera till Kina. Det är en felaktig uppfattning, säger Nima Sanandaji som målade upp en bild av ett land som håller på att tappa greppet.

– Det är byråkratiska processer, att få tillstånd kan ta många år och kan överklagas. Vi har brister i infrastrukturen, vi håller på att tappa där, för att vi inte investerat tillräckligt. Och kompetensförsörjningen, fram till 2030 beräknas vi ha ett underskott på 50 000 ingenjörer. Vi har blivit feta katter, säger han.

Bristen på kompetens är kännbar för industrin. Det menar Anette Sundström, personalchef på Smurfit Kappa i Piteå som var på plats på seminariet.

– Just nu är det brist inom systemteknik och civilingenjörer. Vi har börjat prata om att skapa en lokal variant av traineeprogram där vi tar in några civilingenjörer som får lära sig vår verksamhet. De får lära sig grunden att jobba i pappersindustrin. Vi har planerat att starta det 2016 och ta in två till fyra personer varje omgång.

Är det garanterat jobb?

– Det tror vi är en avgörande faktor för att vara framgångsrik att de vet att de har en tillsvidareanställning. Men då blir urvalsprocessen ännu viktigare.

Vad tar du med dig från dagens seminarium?

– Att industrijobben kommer att behövas i framtiden. Jag fick lite framtidstro men nu gäller det att våra politiker, institutioner och utbildningar också förstår det och gör rätt saker. Alla kan inte sitta och hålla på med dataspel, säger Anette Sundström.

Industriarbetsgivarnas chefekonom Mats Kinnwall drog fakta om Norrbottens roll i den globala ekonomin. Bilden han tecknade är på intet sätt ny: industritungt län som är beroende av att omvärlden mår bra.

Och när det gäller just världsekonomin säger han följande:

– Den hackar fram i knapp styrfart. Det finns inga tecken på att den håller på att tända till. Det är fortfarande en baksmälla efter krisen 2008.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!