Covid-19-avdelningen är en fyra på Sunderby sjukhus som vårdar covid-19-patienter. På fredagen var åtta patienter inlagda. Den nya covid-19-avdelningen har personal från 15 olika enheter och ungefär 70 personer arbetar där.
– Det är en styrka att vi bidrar alla med olika kompetenser. I går hälsade vi två ortopeder välkomna, säger, Ann-Sofi Schäufele, nu enhetschef, tidigare chef för verksamhetsutveckling, länssjukvården.
– Det är kul och en speciell situation. Vi har snabbt blivit sammansvetsade eftersom alla kommer från olika ställen. Alla kommer in med samma villkor, ingen har gjort det här tidigare, säger Molly Jansson, sjuksköterska.
När hon fick frågan om att jobba på avdelningen tackade hon ja på en gång.
– Det är en extraordinär situation och en lärdom vara med. Man känner sig behövd och uppskattad på ett helt annat sätt, säger hon.
Rasmus Linerudh, undersköterska och Ernst Balachovic, sjuksköterska, har också valt att arbeta på avdelningen.
På avdelningen jobbar också de som mer eller mindre varit tvungna, när deras vanliga arbetsplats haft övertalighet eller enheten stängt på grund av coronasmittan.
Ernst Balachovic kommer från Litauen och för honom var det speciellt att tacka ja till att arbeta på covid-avdelningen.
– Jag vill visa att jag inte flyttade till Sverige för att tjäna pengar. Just nu är det inte så mycket spridning i Norrbotten, jag tänker också att det är bra att lära sig så man är förberedd om det skulle bli värre.
I påskas fick de personliga skyddsmasker, innan använde de munskydd av engångstyp.
– Skyddsmask 90 känns säkrare och är lättare att andas i än engångsmaskerna. Men man ser ju så hemsk ut, när man ler så är det enda patienterna ser är ögonen, säger Rasmus Linerudh.
Ingen vi pratade med var orolig för att smittas.
– Nä, här känner jag mig säker, vi har bra utrustning och skydd. Jag är mer orolig för att bli smittad på bussen, säger Linerudh.
De jobbade tidigare tvåskift, nu är det treskift som gäller. Det betyder att de jobbar dag, kväll, natt, och också fler helger.
– Nu har vi i alla fall schema tio veckor framåt, men jag hade ju planerat utifrån det tidigare schemat och planer fick ställas in, säger Rasmus Linerudh.
Dirk Albrecht, ledningsansvarig läkare, annars överläkare vid lungkliniken, berättar att patienterna behöver hjälp med att andas.
– Vi vårdar inte bara äldre multisjuka. Den här sjukdomen kan också drabba yngre, i övrigt friska, hårt. Vi har haft patienter i 20-årsåldern, säger han.
Patienterna stannar allt mellan någon dag upp till tio dagar.
– Vissa blir sämre och får åka till intensivvård i Piteå, andra flyttas till vårdavdelning och någon enstaka får åka direkt hem, säger Albrecht.
Att avdelningen just nu inte är fullbelagd har fördelar.
– Vi jobbar för fullt, vi har utbildningar i hur man hjälper patienterna på bästa sätt med andningshjälpmedeln, säger Dirk Albrecht.
Personalen utbildas också i vårdhygien.
– Det är viktigt att man tar av och på skyddsutrusningen på rätt sätt, säger Ann-Sofie Kransèn, enhetschef.
Vid 11 kommer en laddning lunchlådor till avdelningen och stödet från restauranger och bagerier uppskattas. Alla jag pratar med vill tacka för allt stödet.
– Det är så snällt, man blir tårögd, Det behövs så lite för att man ska känna sig uppskattad, säger Molly Jansson.