Hur tar sig norrbottningarna till jobbet i framtiden?

El, gas eller biodiesel – hur ska norrbottningarna färdas till och från jobbet i framtiden? Vi ställde frågan till politikerna.

Linda Modig,riksdagsledamot (C)

Linda Modig,riksdagsledamot (C)

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Norrbotten2022-09-04 19:00
undefined
Linda Modig,riksdagsledamot (C)

Linda Modig (C)

Med mer miljövänliga bilar med en ökad andel bilar med låga utsläpp av såväl klimatgaser som partiklar. Inom ramen för Januariavtalet har Centerpartiet varit med och förhandlat fram ett mål som innebär att det inte längre vara tillåtet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar år 2030 i enlighet med EU:s nollutsläppskrav för personbilar. Det viktigaste är dock att fokusera på styrmedel som gör att senast år 2030 vill ingen köpa en bil som går på fossila bränslen. Centerpartiet vill införa en skrotningspremie på äldre- bensin- och dieselbilar för att påskynda omställningen till förmån för en nyare och bättre. 

undefined
Birger Lahti, riksdagsledamot (V)

Birger Lahti (V)

Det kommer alltid finnas de som måste ta bilen, fler dock kommer att ta elbilen i framtiden, sedan kommer buss, tåg, cykel och även apostlahästarna användas.

undefined
Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Länet kommer alltid att vara stort och bjuda på långa avstånd så bilen är för många det enda rimlig alternativet. Fossilfria smarta fordon för dig som privatperson samt en väl utbyggd kollektivtrafik med såväl buss som tåg kommer nog vara huvuddelen. Med snabbt bredband och bra uppkopplingar kommer dock en hel del jobbmöjligheter också delvis eller helt förflyttas dit du själv är eller vill vara. En enorm möjlighet för ett län som Norrbotten. 

undefined
Mattias Karlsson, riksdagsledamot (M)

Mattias Karlsson (M)

I ett län som Norrbotten med relativt långa avstånd så kommer många även i framtiden att vara beroende av bilen för att ta sig till arbetet. Med den vetskapen så är det viktigt att vi har bra vägstandard, nivåer på drivmedelsskatter som innebär att folk har råd att köra bil, samt en utbyggd laddinfrastruktur i hela länet för elbilar.

undefined
Eric Palmqvist, riksdagsledmaot (SD).

Eric Palmqvist (SD)

Hur norrbottningarna tar sig till jobbet i framtiden beror naturligtvis på var arbetstagaren bor i förhållande till sin arbetsplats men sannolikt kommer det att ske på ett snarlikt sätt som idag. I Norrbottens inland kommer den egna bilen sannolikt vara starkt dominerande, men kanske med andra drivmedel än idag, och i de större orterna kommer de kollektiva färdmedlen fortsatt vara ett möjligt alternativ. El-cyklar och el-mopeder kan dessutom komma bli vanligare som arbetspendlingsfordon.

undefined
Lotta Grönins, Liberalerna.

Lotta Gröning (L)

Bor man vid kusten och jobbar i närheten av Luleå är kollektivtrafiken utbyggd. Tåg, buss och Norrbotniabanan kommer att ha betydelse. 

I inlandet däremot kommer bilen att vara viktig. Förhoppningsvis finns en struktur av laddstolpar och bättre vägar. Men det tar lång tid innan bensin och dieselbilar helt kan tas bort. Bättre kommunikationer i inlandet är ett måste även om det kräver stora ekonomiska insatser. Med bredband och it-teknik kan många också ha möjlighet att jobba hemifrån. 

undefined
Amanda Lind (MP)

Amanda Lind (MP):

Det kommer, precis som idag, med all säkerhet att se olika ut beroende på var du bor och hur långt du har att åka. Även i Norrbotten finns det många som kan åka kollektivt, gå eller cykla till jobbet, vilket även är bra för folkhälsan. Bilen kommer att behövas för många, men det ska inte behöva innebära att man också är beroende av olja. Miljöpartiet vill storsatsa på kollektivtrafik, utbyggd järnväg i norr samt att staten tar ansvar rikstäckande tillgång till infrastruktur för laddning av elbilar och biogas. Vi vill även se ett riktat stöd till hushåll med svagare ekonomi att kunna byta ut sin bensinbil. 
Vi vill också se ett riktat kompensationsstöd för höga bensinpriser till lands- och glesbygd, där alternativen ännu inte finns.

undefined
Samuel Ek, Kristdemokraterna.

Samuel Ek (KD):

Vi ska fortsätta utveckla det kollektiva åkandet. Tåg, buss och nya former av kollektiv trafik kommer förhoppningsvis öka. Den största delen av resor kommer fortsättningsvis fortsätta vara med bil. För oss har bilen en självklar plats i det framtida Norrbotten. Många människor är beroende av bil för att få livet att gå ihop, barnfamiljer, äldre, rörelsehindrade och de som bor en bit utanför stan. Vi ska inte göra livet svårare för dem. Däremot är det glädjande att allt fler bilar går på el, en utveckling som är nödvändig för att minska utsläppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!