Hotellkedjan plastbantar – slutar med drinkpinnar

Scandic Hotels slutar använda sugrör och cocktailpinnar i plast på alla hotell inom koncernen för att minska produkternas skadliga påverkan på miljön.

Hotellkedjan Scandic väljer att plastbanta och satsar på miljön.

Hotellkedjan Scandic väljer att plastbanta och satsar på miljön.

Foto: Mattias Forsberg

Norrbotten2018-05-29 08:39

Samtidigt byts take away-locken i plast ut och ersätts med en miljövänlig variant. Under våren har även tandborstar i plast ersatts med tandborstar i bambu.

– Som en del av vårt hållbarhetsprogram strävar vi efter att ta bort allt engångsmaterial i plast. Totalt sett tar vi bort cirka 1,3 miljoner sugrör och 120 000 cocktailpinnar från kretsloppet på årsbasis, samt byter ut plastlocken till våra take-away-kaffemuggar med biologiskt nedbrytningsbara lock, säger Thomas Fankl, Director F&B Scandic Sweden, i ett pressmeddelande.

Plastavfall är en av våra största miljöutmaningar. Enligt beräkningar från olika organisationer finns det över 150 miljoner ton med plast i världshaven och varje år dör cirka en miljon fåglar och över 100 000 marina däggdjur efter att ha ätit eller trasslat in sig i plastavfall. Än värre är det att mängden plast i våra hav förväntas tredubblas mellan 2015 och 2025, enligt en ny rapport från UK Government Office for Science. Genom att avlägsna sugrör och cocktailpinnar i plast från sin verksamhet, samt byta ut plastlocken till kaffemuggarna, hoppas Scandic inspirera andra nordiska bolag att göra likadant.

Sedan i början av året byttes även tandborstarna i hotellens shoppar ut mot det mer miljövänliga alternativ tillverkade i bambu.

– Detta är ett viktigt steg för Scandic. Vi är branschledande inom hållbarhet och känner rättmätig stolthet över det exempel vi satt med ”Häng-upp-handduken” och vår kamp för att minska matavfallet. Sugrör och cocktailpinnar av plast, tillsammans med plastlocken till kaffemuggarna, är produkter som tillverkats av fossilt bränsle som utgör ett slöseri med planetens resurser och är svåra att återvinna. Det är hög tid för oss att sluta använda dem, säger Thomas Fankl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!