Den 1 januari 2023 väntas en höjning av prisbasbeloppet med 1,7 procent till 52 500 kronor. Enligt nya beräkningar av Swedbank, innebär det att studiemedlen höjs med drygt 1 000 kronor per månad och sjuk- och föräldrapenningens högstanivå med 2 700 kronor per månad.
Prisbasbeloppet är en, av regeringen, fastställd summa som ska spegla prisutvecklingen i samhället och används för att beräkna bland annat skatter och försäkringar.
I juni beslutade Riksdagen att höja garantipensionen med 1 000 kronor per månad från och med augusti och höjs ytterligare med 800– 850 kronor i och med det nya prisbasbeloppet.
Pensionärernas riksorganisation, PRO, arbetar konstant med påverkansarbete på riksnivå. Sten Fors är ordförande i PRO Norrbotten och under måndagen hade han ännu inte hört att prisbasbeloppet ökar med 4 200 kronor.
– Det är ju otroligt mycket och påverkar ju väldigt många olika saker. Men jag är inte riktigt påläst på det här och har egentligen inga kommentarer, säger han och nämner att den senaste höjningen inte skattefri, vilket PRO stred för in i det sista.
– Det blev ju en kompromiss. Alla jobbar inte för pensionärerna det kan jag garantera dig.
Karin Nilsson, ordförande PRO Nederluleå norra vill inte heller jubla över nyheten.
– Allt är ju positivt, men det är inte tillräckligt. Pengarna äts upp i slutänden.
Hur tänker du då?
– Det måste bli höjda pensioner i förlängningen. Vi får se vad som händer efter valet i höst. Det är ju fortfarande en valfråga och det enda som vi kan göra är att få människor att engagera sig och ta ställning. På lokal nivå är det inte mycket vi kan göra för själva pensionen.
Studentkårerna vid Luleå tekniska universitet, LTU, ser blandat på nästa års ökade studiemedel.
– Vi ser positivt på ökningen i sig, det rådande omvärldsläget har lett och leder till en ökad inflation och ökade priser i samhället. Det är något som påverkar alla, säger Victor Öhlund, kårordförande för Luleå studentkår.
Däremot skulle även studenterna önskat att studiemedlen hade ökat i jämnare takt med inflationen.
– Vi välkomnar den ökning som kommer. Studenter kommer att få en lägre disponibel inkomst fram tills nästa års ökning på grund av inflationen och den generella prisökningstakten i samhället, avslutar Victor Öhlund.