I spåren av coronapandemin har allt fler fått upp ögonen för semester på hemmaplan, något som bland annat visat sig i efterfrågan på fritidshus.
Robin Lindqvist, fastighetsmäklare på Husman Hagberg i Kalix, berättar om en rekordsommar:
– Jag har som mest haft 41 spekulanter på ett fritidshus, vilket är rekord för mig. Helt klart har efterfrågan varit stor, och är det fortfarande.
Vad tror du att det beror det på?
– Givetvis är vi påverkade av att fler har varit hemma. Utbudet har egentligen inte varit större än vanligt, det har helt enkelt varit fler spekulanter.
En stor del av försäljningen har även skett utanför Hemnet. Tack vare den långa spekulantlistan säljs många hus redan innan de kommit ut på marknaden. Det har även varit fler privata visningar, för att inte samla så många människor samtidigt.
Mest eftertraktat är fritidshus vid vattnet, men Robin Lindqvist ser också ett ökat intresse för andra slags objekt.
– Vi ser även en efterfrågan på de fritidshus som kanske inte ligger vid fösta raden, utan även andra och tredje raden från vattnet. Framförallt har vi mycket Malmfältsbor som vill komma närmare kusten, men det finns en stor efterfrågan från hela länet. Fler har semester hemma och ser att vi har fantastiska ställen här att spendera fritiden på.
Robin Lindqvist både tror och hoppas på att trenden håller i sig.
– Fler har upptäckt vilken skärgård vi har och vilka ställen det finns längs med älven. Sen bryter vi hela tiden nya barriärer vad gäller priser, det blir mer acceptabelt att köpa fritidshus för en eller nästan två miljoner, och jag tror inte att det kommer minska.
Även Nina Kaewsit, fastighetsmäklare på Bjurfors i Luleå, har märkt av trenden:
– Efterfrågan har varit större, sen upplever vi att utbudet är smalare än vad folk hoppats på. Även fast det har varit stor efterfrågan så vill folk fortfarande ha de bästa lägena, nära vatten. Det vi haft med bra lägen har gått väldigt fort att sälja.
Vilka fritidshus är mest efterfrågade?
– Det ska vara på första raden närmast vattnet, det är vad de flesta har som krav. Många är ute efter lite mer bekvämligheter, som dusch, toalett och vatten. Det är inte lika enkelt att sälja de rena sommarstugorna med utedass. Sen vill man inte ha huset allt för långt från stan. Köpare som kommer från Gällivare och Kiruna är däremot beredda att köra en bit och vill gärna till kusten, säger Nina Kaewsit.
I Kiruna har coronapandemin inte påverkat marknaden för fritidshus nämnvärt, det menar Lena Niemi som är fastighetsmäklare på Jonas Nilsson fastighetsförmedling i Kiruna.
– Utbudet har inte varit så jättestort på fritidshus i vår och sommar, däremot finns det spekulanter. De kommer även söderifrån och vill upp mot Abisko och Riksgränsen, vi har fjällvärlden och älvarna som lockar. Annars är det många lokala köpare, som bor i lägenheter och vill ha fritidshus utanför stan att ta sig till.
Lena Niemi har själv haft trettio spekulanter på ett fritidshus i sommar.
– Utbudet är överhuvudtaget litet här och efterfrågan är stor. Däremot har vi sett en extrem prisökning på allt, inte bara på fritidshus. Vi är helt chockade över hur budgivningar går just nu, vi har jättehöga procentuella ökningar på både bostadsrätter och hus.
Vad tror du att det beror på?
– Vi vet inte riktigt. Det var lite avvaktande innan sommaren när det gäller att vara med i budgivningar, många kanske ville avvakta tills det blivit lugnare just med corona och varsel.
Lena Niemi berättar att objekten generellt är svårvärderade just nu.
– Det är en speciell marknad nu när vi flyttar stan, alla ska ta vägen någonstans. Vi märker att priserna har höjts på de hus som kommer att vara kvar och inte påverkas av stadsflytten.
Ökade priser
Priserna för fritidshus i Norrbotten har de senaste tolv månaderna ökat med 17 procent, jämfört med 9 procent i hela riket. Det är den näst största ökningen av alla Sveriges län.
Medelpriset för ett fritidshus i Norrbotten är 1 178 000 kronor, jämfört med 1 926 000 kronor i hela riket.
Piteå står för det högsta medelpriset i länet: 1 550 000 kronor. Billigast är fritidshusen i Arvidsjaur, Boden och Älvsbyn.
Källa: Statistik från Svensk mäklarstatistik, 8/9 2020. Priserna avser fritidshus sålda de senaste tolv månaderna.