Regnet öser ned – i alla fall tycks det vara en vanlig uppfattning. Men en titt på statistiken komplicerar bilden. SMHI:s nederbördskartor visar att juli var regnigare än normalt på de flesta håll i länet, medan augusti var torrare än normalt och september en normalmånad.
– I somras hade ni längre perioder med regn. Det kanske inte kom så mycket alla dagar, men just att det ligger kvar länge kan påverka hur det upplevs, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI i Norrköping.
Klart är att oktober har börjat med regn på många håll.
– Men det är stora variationer. I kustlandet har det i princip varit det normala. Det varierar runt om i länet.
I dagligt tal associeras oftast högtryck med soligt och vackert väder medan lågtryck leder tankarna till moln och nederbörd. I den meteorologiska vetenskapen är begreppen mera komplexa. Till exempel rådde under förra veckan högtryck över Norrbotten samtidigt som vädret mestadels var mulet och grått.
– På hösten innebär högtryck inte alltid soligt och uppehåll. Det kan vara fuktig luft som dröjer kvar i ett högtryck och ger dis eller dimma och duggregn. Då upplevs högtrycksvädret som mulet och regnigt, säger Sofia Söderberg.
Hur skiljer man då högtrycksorsakat höstrusk från lågtrycksdito?
– Det är mera stillastående väder när du har ett högtrycksläge med fukt, moln, dis, dimma, duggregn eller lätt regn. När du har lågtrycksaktivitet varierar vädret lite mera, regn kan passera och sedan spricker det upp innan ett nytt regn kommer, med lite blåsigt väder emellan.
På väg in i vinterhalvåret blir dock lågtrycken blir talrikare. Väderfenomenet beror på att temperaturskillnaden mellan ekvatorn och nordpolen ökar när norra halvklotet vänder sig bort från solen.
– Det gör att vi får fart på västvindsbältet som påverkar oss med lågtryck som passerar på Norska havet. Till lågtrycken är ofta fronter kopplade och de passerar över landet. Vi får räkna med lite mer av den vädertypen så här års.
För närvarande styr ett lågtryck vädret över norra Sverige. Regnet förväntas avta men molnigheten består under fredagen. Under lördagen kan molntäcket spricka upp, med undantag för fjällen som kan beröras av skurar.
– Det kan också vara inslag av snö i fjällen då temperaturerna är ganska låga.