Hög frånvaro tär på hemtjänsten

Sjukfrånvaron i samhället är hög och samhällsviktiga funktioner är under stor press. Inom hemtjänsten är läget ansträngt på många håll. Vi kontaktade olika kommuner för höra hur läget är.

Hemtjänstpersonalen i hela länet är mycket hårt ansträngd visar en koll NSD gjort av samtliga kommuner i bevakningsområdet. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Hemtjänstpersonalen i hela länet är mycket hårt ansträngd visar en koll NSD gjort av samtliga kommuner i bevakningsområdet. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: ULF PALM / TT

Norrbotten2022-01-19 19:00

Bemanningen inom länets hemtjänstgrupper blir allt svårare hålla på en nivå som fungerar. Läget är anstängt på många håll, något som den rundringning vi gjort pekar på. 

Alla kommuner har fått samma fyra frågor:

1. Hur ser det ut med er bemanning inom hemtjänsten ut just nu?

2. Hur löser ni situationen?

3. Hur märks det för de som behöver er hjälp?

4. Ser ni några risker? 

Jokkmokks kommun, enhetschef Lena Nordvall:

1. Vi har många som är sjukskrivna av våra totalt 42 anställda just nu. Men inte främst i covid, det är mer långtidssjukskrivningar. 

2. Vi har tyvärr inga vikarier att ta till, inga som fyller raderna så att säga. Så vi måste ta det dag för dag och lappa mellan avdelningarna. 

3. De kan nog märka det genom att sånt vi kan skjuta på, som inköp, städ, aktivering i form av social samvaro, promenader eller avlastning av anhörig, flyttas fram. Och det vill vi ju verkligen inte hamna i.

4. Just nu behöver vi inte ställa in några insatser ut till dem vi ska hjälpa, men ökar sjukfrånvaron mer kanske vi måste det.

Kiruna kommun, avdelningschef inom hemstöd, Jeanette Rehnblom:

1. Vår bemanning är något ansträngd, personal byter pass och viss övertid förekommer. 

2. Genom att samverka mellan distrikten, och göra vissa omprioriteringar. 

3. Vi omfördelar ju serviceinsatser som städ och ledsagning, men vi löser det allt vi kan. 

4. Om sjuktalen bland personalen skulle öka kan vi få stora svårigheter att bemanna våra verksamheter eftersom vi redan har brist på vikarier.

Pajala kommun, enhetschef Agneta Rantatalo: 

1. I dag är vi på det stora hela fullt bemannade mot verksamhetens behov. Men vissa delar av kommunen, exempelvis Kitkiöjärvi hemtjänst har en riktigt svår situation. Det finns knappt människor kvar i arbetsför ålder där, och ingen möjlighet till boende. Så, vi har problem att rekrytera. Oro finns redan nu över hur vi ska kunna bemanna kommande sommarsemestrar.  

2. Vi har gjort individuella bedömningar för varje brukare så att vi till exempel förlängt tiden mellan städ som dammsugning och liknande.

3. Prioordningen gör att vi kan skjuta fram vissa serviceinsatser, vilket de kan märka.

4. Sjukskrivningarna är höga, personalen är slitna efter covidperioden och vi saknar timanställda vikarier. 

Katja Alavahtola, enhetschef Haparanda.

1. Vi har svårigheter i dagsläget att bemanna på grund av hög frånvaro. Det är personal som själv är sjuka, vabbar eller att någon annan i familjen insjuknat. 

2. Tack vare att personalen ställer upp, är flexibla och jobbar övertid har vi fått ihop dagarna. De gör ett jättejobb – varje dag. Samtidigt försöker vi hela tiden rekrytera nya timvikarier. Det behöver vi. 

3. De som får vår hjälp har nog inte märkt av detta, eftersom vi inte behövt ställa in några besök utan löst det med omplanering.

4. Risken att personalen inte orkar med övertid under en längre period och att till exempel en hel arbetsgrupp skulle insjukna samtidigt.

Gällivare kommuns avdelningschef för vård och omsorg, Annalena Niemi:

1. Vi har det rätt stabilt än så länge, ganska låga sjuktal just nu inom hemtjänsten. Inget som än är märkbart för våra brukare.

2. Vid ökad sjukfrånvaro prioriterar vi insatserna till våra brukare och flyttar insatser som går att flytta till exempel städ, tvätt och utevistelse. Vi har en prioordning vi följer. 

3. Insatser som är inplanerade flyttas enligt prioordning, vilket är märkbart hos våra brukare som får sin insats framflyttad.

4. Det är stora risker om en stor del av personalen insjuknar, det är även stor risk att även våra vikarier insjuknar. Risken är att brukare inte får den hjälp de behöver, att hjälpen flyttas fram och dröjer. Den största risken när samhällssmittan ökar är ju att de äldre blir sjuka. För att förebygga det har vi i veckan infört förhöjd användning av skyddsutrustning.

Gabriella Durhan, verksamhetschef för Stöd i hemmet vid Luleå kommun:

1. Vi har en tuff bemanningssituation, men vi löser det.

2. Vi löser det med vikarier och med att ordinarie personal arbetar övertid.

4. Vi flyttar fram besök, så som städ, tvätt och promenader. 

5. Just nu ser vi inga risker för våra brukare.

Marianne Strömbäck, områdeschef äldreomsorgen i Kalix:

1. Periodvis ansträngd.

2. Vi löser frånvaron med korttidsvikarier och övertid.

 3. Kontinuiteten kan bli försämrad utifrån att det är fler vikarier.

4.  Om det skulle försämras ytterligare kan vi måste göra en annan prioritering vid utförandet av insatserna.

Agnes Engström, enhetschef för hemtjänsten i Överkalix:

1. Just nu ser bemanningen för hemtjänsten bra ut.

2. Vi löser frånvaro med vikarier alternativt ibland med ordinarie.

3. Just nu märks det inte något får våra brukare, de får sin hjälp enligt beslut av biståndshandläggare. 

4. Nej, inte just nu. 

Lotta Mäki, enhetschef för hemtjänsten i centrala Övertorneå:

1. Vi har dålig bemanning, som i resten av Sverige. Vi kämpar.

2. Just nu har vi löst det med att vikarier har fått jobba en massa dagar i rad och personalen övertid.

3. De kanske känner att personalen är mer stressad, så kan det vara.

4. Risker finns det alltid, till exempel att vi bränner ut personalen och det är ju det sista vi vill. De gör ett otroligt jobb.

Marie-Heléne Ståhl, verksamhetschef inom äldreomsorgen i Bodens kommun:

1. Situationen är ansträngd men vi har det under kontroll inom samtliga hemstjänstgrupper i tätorten Boden och i Harads just nu. 

2. Vi har enormt duktiga personalplanerare som sliter med den dagliga planeringen. Mycket av deras tid handlar nu även om att omplanera serviceinsatser till brukare så att vi får varje dag att fungera. Och utan vår baspersonal som gett allt hade det ju aldrig funkat. De har jobbat mycket övertid, gjort byten av pass, återkallat semestrar. Sedan alla chefer som får allt att hålla ihop. Det är bra teamwork.

3. Brukarna kan ha märkt av att de kanske inte alltid fått den service de brukar ha på en viss tid. Att städet brukar vara tisdagar till exempel men blir onsdag istället. Sedan kommer kanske inte den personal de är vana vid ut till dem alla gånger i och med att vi byter mellan teamen och grupperna för att få scheman att funka. 

4. Den stora risken är ju att vår personal kan bli slutkörd. De har jobbat under hög press länge nu, men gör det enormt bra.

Är du drabbad?

Har du drabbats personligen av det pressade läget, som direkt berörd eller anhörig? Vi vill gärna berätta din historia. Mejla: tips@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!