Hög andel viltbetesskador i norra Sverige

En årlig inventering visar att betesskadorna på ungtall ligger kring tolv procent. Detta är långt över de nationella målen.

Älgar kan orsaka skador på träd i skogen.

Älgar kan orsaka skador på träd i skogen.

Foto: Sofie Abrahamsson

Norrbotten2020-07-10 08:59

Skogsstyrelsen presenterar varje år den nationella älgbetesinventeringen, Äbin, som sammanställer omfattningen av betesskador på tall av hjortdjur. 

Årets resultat är att 11,7 procent av tallen i de fyra nordliga länen skadats av vilt. Det är en liten minskning mot förra årets inventering då motsvarande siffra var 12,3 procent. 

– I jämförelse med den nationellt fastställda målnivån på fem procent skador är det alltför stora skador, säger Skogsstyrelsen viltspecialist Magnus Kristoffersson i ett pressmeddelande.

Sett till Norrbotten var det 10,8 procent av tallen som skadats av vilt medan det i fjol var 11,6 procent. Klart högsta siffran var i Västernorrland där 17,1 procent skadats. 

– Västernorrland sticker tyvärr ut med hög andel skador jämfört med de övriga länen i Norrland och det är oroande. Vi behöver gemensamt vidta åtgärder som leder till att skadorna på skog minskar och närmar sig de nationella målen, säger Magnus Kristoffersson.

Enligt SCA fanns det i sexton av nitton älgförvaltningsområden skador på mer än fem procent av tallarna som uppkommit under sista året i de framtida bestånden. 

– Vi har försökt få till stånd en älgstam i balans med tillgången på bete under många år nu. Jägarna gör en bra insats och lägger mycket tid i skogen, men i många inlandskommuner minskar antalet jägare och befolkningen blir äldre. Vi lyckas inte nå de nödvändiga avskjutningsmålen, säger Jonas Mårtensson, chef för SCA Skog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!