Det går trögt för politikerna att få in yngre i politiken. Den kommun som har lägst genomsnittålder är Luleå med 49 år. Men även om Luleå har lägst genomsnittsålder i Norrbotten, har snittet för kommunen ökat med två år sedan 2010 då den låg på 47 år. Och trenden är likadan i samtliga av Norrbottens kommuner där endast Arjeplog, Arvidsjaur, Haparanda och Kalix sticker ut med samma genomsnittsålder som för fyra år sedan, eller något lägre.
Återspeglar befolkningen
Pajala har äldst politiker och kommunalråd Kurt Wennberg (S) menar att det är en återspegling på samhället i kommunen.
– Vi har en ålderstigen befolkning. Men det finns yngre som vill engagera sig i politiken, i alla fall i vårt parti. Det gäller för oss äldre att vi ger plats åt de yngre inom det politiska arbetet, säger han.
Wennbergs resonemang får medhåll från universitetslektorn i statsvetenskap, Simon Matti, på Luleå tekniska universitet.
– Problemet är att politikerna blir äldre för att det är de äldre som stannar kvar i de mindre kommunerna. Är medelåldern hög i en kommun bör medelåldern bland politkerna också vara hög, säger han.
Lång diskussion
Simon Matti menar också att diskussionen om att få in yngre i politiken pågått under en lång tid.
– Som ung vuxen är det mycket annat som händer i livet, man färdigställer kanske sin utbildning, skaffar familj och gör karriär. Därför är det nog lättare att vara engagerad i politik när man är lite äldre, säger han.
Trenden ser likadan ut över hela landet, och räknat till hela riket ligger genomsnittsåldern bland politkerna på 53 år.
– Unga har större möjligheter att påverka på andra sätt i dag i vårt moderna samhälle än vad de någonsin haft möjlighet till tidigare, säger Matti.
Försöker engagera
I Pajala har man ändå förhoppningar på att få ner det höga ålderssnittet i och med inflyttningen som sker i kommunen.
– Det blir fler yngre i kommunen. Vi försöker även engagera på andra sätt, bland annat genom projekt där de unga får komma med förslag på vad de själva vill ska hända i kommunen, säger Kurt Wennberg.