Studien har gjorts på drygt 300 000 personer som mellan åren 2010 och 2016 fått sina blodtryck mätta under ett besök på akutmottagning, skriver tidningen Vårdfokus. Efter tre och ett halvt år följdes patienterna upp för att undersöka resultatet, ju högre blodtryck desto högre risk.
— Den visar även på att andra faktorer spelar roll under en sådan situation, exempelvis stress kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, säger Pia Näsvall, chefsläkare på Region Norrbotten.
— Därför måste man värdera och säkerhetsställa så det inte är direkt kopplat till framtida sjukdomar och behandla det vid behov.
Detta är något som Region Norrbotten tar på stort allvar. Enligt en hälsorapport från regionen var den vanligaste dödsorsaken i länet förra året hjärt- och kärlsjukdomar och år 2017 hade Norrbottens län också flest dödsfall per 100 000 invånare orsakade av hjärtinfarkter.
Trots att dödsfallen minskar arbetar regionen hårt för att motverka framtida hjärtsjukdomar.
— Vi jobbar hårt mot att motverka det med hjälp av hälsocentralerna för att märka hälsoproblem tidigt.
— Man måste följa upp det igen så det höga blodtrycket inte är tillfälligt. Då gör vi det antingen direkt eller via hälsocentral och behandlar det beroende på behov.
Studien visar också att 46 procent av patienterna hade förhöjt blodtryck under läkarbesöket och tre procent drabbades av någon form av hjärt- och kärlsjukdom under uppföljningstiden.