Regeringen har utlovat att staten ska stå för alla merkostnader relaterade till corona i sjukvård och omsorg, och preliminärt avsatt fem miljarder kronor i statsbidrag.
Den 31 augusti gick ansökningstiden ut för regioner och kommuner och nu visar det sig att ansökningarna når upp till över 11 miljarder kronor.
I Norrbotten är det Gällivare som har ansökt om mest pengar, 22,1 miljoner kronor.
– Jag fick skrämselhicka när jag såg siffrorna, men vi är ju den kommun som har haft högst incidens, antal smittade per tusen invånare, säger Annette Viksten Åhl, socialchef.
Försommarens stora coronautbrott, vida uppmärksammat, är en stor förklaring.
– Samhällssmittan innebar att vi fick en vansinnigt hög belastning på personalsidan, med mycket sjukfrånvaro. Dessutom blev många vikarier sjuka. Ett krisläge.
Utöver utbrottet var Gällivare tidigare drabbade av omfattande smittspridning på några omsorgsboenden i kommunen. Att det redan innan pandemin rådde brist på vikarier och även skyddsutrustning innebar svåra fördyringar.
– Vi tvingade göra många tjänsteköp, främst på sjuksköterskesidan. Det gick åt väldigt mycket skyddsmaterial också.
Kunde ni ens lösa bemanningen när det var som värst?
– Hjälpligt. Vi kunde inte täcka all frånvaro, men gjorde allt för att säkerställa vård och omsorg för brukarna. Jag hoppas att vi aldrig behöver vara med om detta igen. Många har slitit väldigt hårt.
Region Norrbotten har ansökt om bidrag på närmare 242 miljoner kronor. Även för regionen är personalkostnaderna den stora delen av coronanotan, över 186 miljoner kronor.
– Det handlar om hälso- och sjukvårdspersonal, även chefer och regional och lokal krisledning som har varit igång hela tiden, säger ekonomidirektör Tarja Lepola.
Bemanningen på sjukhusens särskilda covidenheter har varit kostsamma. Bland övriga coronarelaterade fördyringar kan nämnas skyddsutrustning, kostnader för läkemedel och medicinsk teknisk utrustning, även informationsmaterial.
– Dessutom har vi fått bygga om våra mottagningar för att kunna separera coronapatienterna från övrig verksamhet, säger Lepola.
Socialstyrelsens arbete med att kvalitetsgranska ansökningarna blir klart under hösten.
Regionen och kommunerna kan därefter äska om ytterligare bidrag för coronakostnaderna. Ansökningstiden går ut den 30 november.