Tufft klimat för gravar framåt – översvämningar hotar

Fem begravningsplatser i länet är hotade i olika grad av fortsatta klimatförändringar. I hela landet är det upp till 195 som riskerar påverkan. "I Norrbotten handlar det främst om översvämningar", säger forskaren Roger Marjavaara, vid Umeå universitet, som presenterat färsk forskning.

Hietaniemi kyrka i Hedenäset. Kyrkogården i Hedenäset är den kyrkogård i Norrbotten som riskerar att drabbas värst i ett extremt scenario utifrån framtidsforskningen som är gjord. Den sluttar ner mot Torne älv.

Hietaniemi kyrka i Hedenäset. Kyrkogården i Hedenäset är den kyrkogård i Norrbotten som riskerar att drabbas värst i ett extremt scenario utifrån framtidsforskningen som är gjord. Den sluttar ner mot Torne älv.

Foto:

Norrbotten2023-01-23 06:00

Det är framförallt de pågående klimatförändringarna som kommer att påverka omlokaliseringar av begravningsplatser. Ny forskning vid Umeå universitet och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, presenteras.

– Vi har gjort en inventering över av hur många begravningsplatser som är i riskzonen för att omlokaliseras i framtiden. Erosion, översvämningar och havsnivåhöjningar påverkar. Om en begravningsplats är under en meter vatten det är inget bra alternativ det heller, säger forskaren Roger Marjavaara.  

Forskningen bygger på prognoser från IPCC, Förenta nationernas klimatpanel, som presenterat tre scenarier för framtiden - fram till 2100. Vilket scenario som blir aktuellt handlar om hur mycket vi bromsar klimatförändringen.

– Vi har utgått från översvämningar, erosion, rasrisk och havsvattennivåhöjning. Beroende på scenario så är det 17-195 begravningsplatser som är påverkade i Sverige. Det är allt från de begravningsplatser som är påverkade mellan 1 procent till över 75 procent. 

– Tittar man på antalet gravsatta så är det mellan 30 000-640 000 individer som är gravsatta på begravningsplatserna. 150 000 till 3 miljoner efterlevande kan komma att påverkas, säger Roger Marjavaara. 

Den svenska västkusten blir enligt forskaren värst drabbat. 

– De har en sådan jordmån och så regnar det väldigt mycket där. Översvämnings- och rasrisken är störst där. 

Men det finns begravningsplatser i Norrbotten också som kan komma att påverkas - i olika grad. Alla begravningsplatserna ligger älvnära. 

  • Jokkmokk
  • Gunnarsbyn
  • Hedenäset
  • Jukkasjärvi
  • Vittangi

– Dock är det frågan om en ganska liten påverkan och det handlar främst om översvämningar på begravningsplatserna i Norrbotten. I ett mer extremt scenario är det den i Hedenäset som kommer att påverkas mest, menar Marjavaara.  

Men det finns andra skäl till varför många begravningsplatser kommer att tvingas flyttas i framtiden. 

– Det kan vara utbyggnad av infrastruktur som motorvägar och tunnelbana. Många begravningsplatser runt om i världen ligger centralt i större städer. Då blir det ett tryck på att använda platserna till bostäder och kommersiella ytor istället. Argumentet för det är att de döda inte behöver "bo" centralt, säger Roger Marjavaara.

Konsekvenser att vänta

Ökad nederbörd. En generell nederbördsökning väntas i hela landet. Även antalet tillfällen med intensiv nederbörd väntas öka. Mest väntas nederbörden öka i norra och västra Sverige. I fjälltrakterna kan nederbörden öka med uppemot 25 procent.

Ökad risk för översvämningar. Ökad nederbörd och mer intensiva regnfall.

Temperaturzoner flyttar norrut. Växtperiodens längd beräknas kunna öka med mellan en och två månader i hela landet. Längst i söder kan ökningen bli uppemot tre månader.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!