Havsbaserade vindkraftens intåg i länet

Det är inte bara på global nivå som det sker en kraftig ökning av vindkraft, utan även här i länet. Under senare år har det blivit vanligare med havsbaserad vindkraft. Hos länsstyrelsen finns i dag tre aktuella projekt som tillsammans kommer ha drygt 300 vindkraftverk med en effekt på 8000 MW.

Havsbaserad vindkraft är något som ser ut att bli verklighet i slutet på decenniet i länet.

Havsbaserad vindkraft är något som ser ut att bli verklighet i slutet på decenniet i länet.

Foto: TT

Norrbotten2022-12-21 09:00

I havet vid Luleå och Piteå kommuns kust planeras vindkraftsparken Bores krona med max 140 vindkraftverk. Det andra projektet som går under namnet Polargrund (70-120 verk) byggs i havet, dels i Kalix kommuns territorialvatten men även i Sveriges ekonomiska zon. Det tredje projektet Bothnia Offshore Omega, kommer ha max 83 vindsnurror, och är planerat i Sveriges ekonomiska zon.

Enligt Kenneth Fors, vid länsstyrelsen, är den mängd energi som de tre parkerna kan producera på ett år är mer än dubbelt så stor som den energimängd som kommer från vattenkraftverken i Luleälven, som producerar 4400 MW.

Trots att den nya regeringen dikterat i Tidöavtalet att staten inte kommer att stå för uppkopplingskostnaderna från vindkraftparkerna så ser de havsbaserade vindkraftsprojekten ut att fortsätta i länet.

För att upprätta havsbaserad vindkraft tar processen samma form som för landbaserad vindkraft med samråd innan framtagandet av miljökonsekvensbeskrivning. Dock skiljer sig det rättsliga förutsättningarna åt vid prövningen av en havsbaserad vindkraftspark beroende på om den är lokaliserad innanför territorialvattengränsen eller i Sveriges ekonomiska zon.

– När det kommer till de vindkraftverk som planeras innanför territorialvattengränsen är det Mark- och miljödomstolen som avgör om verken ska byggas. Men när verken är i den svenska ekonomiska zonen då är det regeringen som fäller avgörandet, säger Kenneth Fors.

En annan förändring är att vindkraftsverken växer på höjden, för att få ut mer effekt. Det i sin tur gör att de planerade snurrorna blir färre till antalet.

– Det är det vi ser i de ansökningar som kommer in. Ofta handlar det om att utöka maxhöjden för vindkraften från aktörerna. Det beror på att ny teknik gjort det möjligt under tiden som etableringsprocessen pågått, säger Kenneth Fors.

Men den nya höjden kan ställa till patrull i länet för landbaserad vindkraft i och med att stora delar av länet är att beakta som lågflygningszon av Försvarsmakten.

Kenneth Fors menar att det är svårt att veta när de havsbaserade vindkraftsparkerna kan komma att vara uppförda men att det kan dröja fram till slutet av decenniet innan de kan tas i bruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!