Kartan över Norrbottens kustvatten lyser för det mesta grönt, vilket betyder att vattnet har god ekologisk status. Men en tredjedel, 21 av Norrbottens 65 kustvattenförekomster har bara måttlig status. Två har otillfredsställande status; Granöfjärden norr om Bensbyn och Slumpfjärden i Kalix.
En punkt på kartan lyser rött, Mulöviken vid Bensbyn som har dålig ekologisk status.
– Alla de här fjärdarna har problem med övergödning, säger Anja Rubach, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.
Övergödningen lokalt beror på flera orsaker, läckage från enskilda avloppsanläggningar i gamla sommarstugeområden och jordbruk till exempel.
– I Bensbyn har vi mycket hästgårdar, tillägger hon.
Men även industrier bidrar till övergödningen. Nästan en tredjedel, 28 procent, av kustvattenförekomsterna är i riskzonen för övergödning.
– Även om man skulle stänga av alla påverkanskällor skulle vi fortfarande ha kvar problemen med övergödning på grund av gamla synder, säger Anja Rubach.
Det beror på att fosfor, som orsakar övergödning, kan bindas i havsbottnen. Under vissa förhållanden kan fosforn frisättas i vattnet och orsaka övergödning. Övergödningen innebär i sin tur ökad risk för algblomning och igenväxning.
När det gäller miljögifter som dioxin och PCB i fisk från Östersjöområdet så har Sverige ett generellt undantag från EU:s gränsvärden. Det medför att barn och unga samt fertila kvinnor inte ska äta fet fisk från Östersjön mer än högst två-tre gånger per år, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
Gränsvärdena för miljögifter överskrids framförallt i vattnen utanför nedlagda och pågående industrier samt hamnar.
– Det sker också atmosfärisk deposition, sånt som kommer från förbränningsprocesser. Luftföroreningar som faller till marken, som kvicksilver och bromerade difenyletrar (PBDE). Gränsvärdena för dessa två ämnen överskrids i alla Sveriges undersökta ytvatten; sjöar, vattendrag och kustvatten.
Norrbottenskusten är högt exploaterad. Med exploatering på land följer ofta bryggor, pirar, muddringar samt ökad båttrafik. 20 procent av kustvattenförekomsterna i Norrbotten är i riskzonen, att inte uppnå kvalitetskraven.
– De flesta vill bo med utsikt över havet och enkel tillgång till havet. Då måste man tänka på att det är bra att samla flera bryggor till en småbåtshamn, så att man slipper muddra upp längs alla bryggor, säger Anja Rubach.