Harpest sprids i Norrbotten – så vet du om du har smittats

Den mycket smittsamma sjukdomen som också kan spridas till människor har upptäckts hos minst en hare i Norrbotten och elva personer har konstaterats ha harpest under 2024. "Det vanligaste är att man får harpest via ett myggbett", säger biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson.

En död hare med misstänkt harpest hittades nyligen utanför Piteå.

En död hare med misstänkt harpest hittades nyligen utanför Piteå.

Foto: Privat

Norrbotten2024-08-15 00:01

Som vi rapporterade om tidigare i augusti har minst ett fall av bekräftad harpest hittats i Norrbotten i år. Under 2023 rapporterades över 700 personer i Sverige ha smittats av sjukdomen, varav 39 fall var i Norrbotten. Den senaste statistiken visar att elva personer i Norrbotten fått sjukdomen under 2024.

undefined
En död hare med misstänkt harpest hittades nyligen utanför Piteå.

Människor kan smittas av sjukdomen på flera olika sätt. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man läsa att symptomen också varierar beroende på hur personen har smittats. Biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson berättar om hur det brukar gå till.

– Det vanligaste är att man får harpest via ett myggbett. Då får man ett sår som inte riktigt läker, det blir som en sårskorpa. Ofta får man också svullna lymfkörtlar i området. Får du ett myggbett på armen så får du svullna lymfkörtlar i armhålan. Sen får du ofta feber också, säger Jonas Hansson.

Han fortsätter:

– Sen finns det andra varianter när man andats in bakterierna. Då får man som en lunginflammation med hosta och feber. Man kan få i sig det via vatten ibland och då får man som bara feber.

Det är inte helt enkelt att avgöra om någon har harpest, men Jonas Hansson berättar om när du bör söka sjukvård.

– Om man har feber och ett sånt där sår och känner att det är svullet i exempelvis armhålan. Då stämmer det väldigt bra med harpest så det är bra om man söker vård då. Men om man har något litet sår och annars mår ganska bra kanske man inte behöver söka.

Enligt Folkhälsomyndigheten fastställs en diagnos genom att antikroppar mot harpestbakterien påvisas i blodprov eller att bakteriens arvsmassa påvisas i prov från sår. Enligt Jonas Hansson är det dock sällan man faktiskt behöver ta ett blodprov.

– Det där blodprovet som mäter antikroppar slår inte positivt förrän efter ett par - tre veckor. Egentligen kan man som läkare på utseende säga om det ser ut som harpest och då behandla som det. Då är det antibiotikatabletter, i regel i tio eller 14 dagar.

undefined
En diagnos kan fastställas genom att man påvisar antikroppar mot harpestbakterien i blodprov eller påvisar bakteriens arvsmassa i prov från sår. Det är dock inte så vanligt att man brukar ta ett blodprov enligt biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson.

Om du är osäker på om du kan ha smittats av harpest har Jonas Hansson ett tips.

– Man kan ju alltid ringa 1177 för att få lite vägledning. De flesta som får harpest blir inte så sjuka så det är inte så ofta man hamnar på sjukhus, oftast kan man skötas i primärvården.

Harpest i Norrbotten

Antal personer med harpest i Norrbotten per år.

2024: 11 personer hittils

2023: 39 personer

2022: 22 personer

2021: 11 personer

2020: 87 personer

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!