Ovanligt många döda harar har hittats i Norrbotten och Västerbotten. De senaste veckorna har över hundra rapporter strömmat in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Främst från kustkommunerna i Norrbotten. Alla sju harar som hittills har undersökts av SVA har burit på harpestbakterier. Samtliga kommer från Luleåtrakten. Folkhälsomyndigheten har också fått 130 anmälningar av harpest hos människor, främst från Luleå och Boden.
– Det verkar vara ett rejält utbrott, säger Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär vid SVA.
De ur allmänheten som har ringt till SVA har samstämmigt vittnat om att de aldrig har varit med om så stort utbrott, säger Jonas Malmsten. Men han poängterar samtidigt att det är svårt att mäta hur stor andel av beståndet som dör.
– Man ska ha i åtanke att när vi ber om hjälp så blir folk mer vaksamma. Men när jag pratar med folk från bygden så säger de att så här många döda harar har vi aldrig sett tidigare, säger han.
Harjakten i höst kommer att drabbas när beståndet blir lidande.
– Den kommer helt klart att drabbas. Men harar är ett djur som är bra på att återhämta sig om de får ett bra år nästa år. Men det är förutsatt att det inte kommer en till smäll. Eller påverkan från klimatförändringar eller att rovdjuren plötsligt ökar. Hararna är en utsatt grupp från olika håll, säger Jonas Malmsten.
Utbrottet förväntas växa eftersom antalet anmälningar är som störst i september. Så länge det är myggsäsong är det smittsäsong.
– Sen är det så att harpesten verkar tunna ut harpopulationen. Det gör att det är färre harar som kan smittas.