Norrbottens regler lättas – anpassas till övriga riket

Nystedts besked: Norrbottens hårdare regler lättas upp på måndag tack vare dämpad smittspridning. "Men vi måste försöka leva efter de regler som fortfarande kvar."

Under presskonferensen meddelade Pia Näsvall att bokningen för samtliga vuxna i Norrbotten nu har öppnat.

Under presskonferensen meddelade Pia Näsvall att bokningen för samtliga vuxna i Norrbotten nu har öppnat.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Norrbotten2021-06-11 12:21

En nyvaccinerad Anders Nystedt, smittskyddsläkare, inleder presskonferensen med ett hoppfullt besked:
– Sedan förra presskonferensen för fjorton dagar sedan har vi i princip halverat antalet fall från då det var som värst, strax efter sportlovet. Vi har varit duktigare på att sköta de allmänna förhållningsreglerna, sedan hjälper sommaren till också förstås. Jag tyckte för två veckor sedan att vi skulle ha striktare regler än övriga Sverige. Men från och med nu på måndag så kan vi anpassa oss till den gällande författningen i övriga landet.

– Vi är fortfarande bland de sämsta i Europa, men vi är lite mindre sämst i dag, säger han.

De viktigaste reglerna är fortfarande att begränsa sina kontakter, inte resa i onödan, hålla avstånd och stanna hemma vid minsta symptom. Och de förhållningsregler som gäller i övriga Sverige gäller nu alltså även i Norrbotten.

– Indiska mutationen stressar upp både Sverige och resten av Europa – är vi oförsiktiga kan den sprida sig. Vi måste försöka leva efter de regler som fortfarande kvar. För fortfarande så ser vi en del smittspridning tyvärr, säger Nystedt.

En viktig komponent för att få ner smittan just nu, framhåller Nystedt, är att antalet vaccinerade fortsätter öka. Och under tiden presskonferensen pågår öppnar bokningen för alla vuxna, det vill säga 18 år och äldre.

– Vi släpper tider allt eftersom och vi anpassar dessa efter de vaccinleveranser vi får. Så om det inte finns tider när ni går in på 1177.se prova igen senare, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör och vaccinationssamordnare.

I takt med att smittan minskar så minskar också behovet av vårdplatser – på sikt. Här får man enligt prognoser räkna med att det dröjer minst sex veckor till innan färre smittade avspeglar sig i vårdbehovet – som fortfarande är stort.

– Vi ser personer födda på 80- och 90-talet som har behov av intensivvård, säger Per Berglund, chef för division funktion.

En plan finns framöver för den stora vårdskuld som nu uppstått, där det enligt Berglund arbetas på flera plan.

– Vi kommer inte att ha problem med akuta situationer, och för andra högt prioriterade operationer har vi dialog med SKR och andra regioner. Framöver kommer vi att försöka upphandla extern kapacitet för andra typer av vård, säger Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!