För ett par veckor sedan publicerade vi en artikel om en rapport från Skogsstyrelsen "Skogsskötsel med nya möjligheter" där man presenterar ett treårigt arbete med övergripande syfte att öka produktionen skogen. I ett pressmeddelande framhålls särskilt den "unika samverkansprocess" där representanter för skogsnäringen, forskningen och Naturskyddsföreningen deltagit.
Men, Naturskyddsföreningen är kritisk mot såväl rapportens innehåll som samarbetet.
– I processgruppen ingick 12 personer varav 11 var representanter från skogsnäringen och en från naturvården. Rapporten har heller inte granskats i sin helhet av vare sig forskningen eller Skogsstyrelsens specialister, säger Maj Aspebo, styrelseledamot i Naturskyddsföreningen Norrbotten.
– Rapporten är princip skogsnäringens önskelista.
Carl Appelqvist, Skogsstyrelsen menar att man haft med forskare under hela arbetet, ett forskarseminarium under våren 2018 samt forskargranskning under hösten 2019, där åtgärdsförslagen har granskats av forskare från Statens lantbruksuniversitet, SLU och Skogforsk.
Arbetet har genomförts som en del av det nationella skogsprogrammet med stöd i regeringens klimatpolitiska handlingsplan. Men från Naturskyddsföreningens sida reserverar man sig mot rapporten och "står inte bakom vare sig åtgärdsförslagen eller konsekvensbedömningarna". Vidare säger man att samverkansprocessen har genomförts i en grupp "där endast ett intresse i praktiken har haft reellt mandat att besluta om innehållet" och att rapporten "främst ska ses som en partsinlaga från skogsbruket".
"Att samverkansprocessens resultat styrts av skogsbruket blev extra tydligt i slutfasen av processen där Naturskyddsföreningen uteslöts från diskussionerna om vissa slutliga skrivningar", skriver Malin Sahlin, sakkunnig i skogsfrågor hos Naturskyddsföreningen i reservationen.
Skogsstyrelsen har en annan syn på processen.
– Inbjudan att delta i samverkansprocessen gick ut brett inom sektorn, men det var i stort sett bara näringens representanter som tackade ja. Näringen har haft stor tyngd i arbetet, vilket är naturligt, eftersom det i stor utsträckning är de som ska investera i att åtgärder genomförs. Naturskyddsföreningens representant har bidragit på ett mycket positivt sätt i samverkansprocessen och också fört fram många kloka synpunkter som beaktats i skrivningarna, säger Carl Appelqvist, Skogsstyrelsen.