Färska siffror från Pensionsmyndigheten, sammanställda av nyhetesbyrån, Sirén, visar att allt fler tar ut ålderspensionen tidigt, redan när det blir möjligt från 61 års ålder.
I Norrbotten toppar Älsvbyn där 52 procent av de som hade möjlighet tog ålderspension före 65 års ålder. Arvidsjaur noteras för lägsta siffran: 23 procent. Rikssnittet är 38 procent.
Någon entydig förklaring till variationen mellan kommunerna finns inte, enligt Ole Settergren, analyschef vid Pensionsmyndigheten. Det är inte självklart att personer med fysiskt slitsamma jobb väljer tidigare ålderspension, vilket ofta hänger ihop med att dessa är lägre avlönade.
– De har helt enkelt inte råd att gå i pension, säger Ole Settergren.
Det har blivit vanligare att försäkringsförsäljare erbjuder pensionärer att investera den pension som tas ut. En aggressivare försäljning kan vara en delförklaring till ökningen. Exakt hur vanligt det är vet inte Pensionsmyndigheten som ska utreda företeelsen.
Syftet är att få pengarna att växa, men som vid andra investeringar finns risken att förlora pengar.
– Vet man vad man håller på med så kan det vara bra. Jag är dock rädd för att det ofta visar sig att det inte är en klok åtgärd, säger Ole Settergren.
Samtidigt som fler tar ut pensionen tidigt noteras också att fler väljer att jobba efter 65 års ålder.
– Det finns två trender. Fler tar ut pensionen tidigt men fler tar också ut den senare. Sammantaget ser vi en svag ökning av att fler tar ut tidigare, säger Ole Settergren.
Någon bortre gräns för hur länge man kan jobba finns inte, så länge man är överens med arbetsgivaren är det bara att fortsätta. Lagen om anställningsskydd gäller dock bara upp till 67 års ålder.
– Det vi kan se är att de som trivs på sina jobb stannar längre, säger Ole Settergren.
Pensionsåldersutredningen har föreslagit att pensionsåldern ska höjas, samt att tidigast åldern för uttag ska höjas från 61 till 63 år. Utredningsförslagen stöds av Pensionsmyndigheten.
Ole Settergren höjer ett varningens finger för trenden med allt tidigare pensionsuttag. Till nyhetsbyrån Sirén säger han:
– Det finns en risk för att staten får gå in och betala mer bostadstillägg och annat på grund av de här tidiga uttagen som gör att folk får mindre pengar.