Höstens val blev på många håll ett bakslag för partiet, som länge suttit i maktposition både regionalt och på lokalnivå.
– Vi kan se att maktinnehav kostar, säger riksdagsledamoten från Haparanda.
Analysgruppen slår fast att partiet tagit tuffa beslut – som inte uppskattats av väljarna.
Ida Karkiainen menar dock att man måste fortsätta på den inslagna vägen, för att klara ekonomin och de strukturförändringar som måste göras.
– Det är aldrig populärt att lägga ned skolor eller spara in på äldreomsorgen.
Arbetarkommunernas åsikter har vägt tungt när valanalysen gjordes. Och partiet centralt får ta åt sig en hel del kritik.
"Som en popkornsmaskin". Utspelen var för många, för splittrade och kom för tätt i valrörelsens slutskede. Dessutom duggade vallöftena för tätt på sluttampen.
"Storstadsfokus". I frågor som brott och straff/gängkriminalitet är problemen olika i olika delar av landet.
– Vi måste bli bättre på att koka om det som görs centralt. Det är svårt att lägga en politik som passar överallt, säger Ida Karkiainen.
Många gräsrötter upplevde även att partiet var otydligt och svängde i exempelvis integrationsfrågan och att landsbygdsfrågorna kom i skymundan. Vissa utspel som gjordes ledde till att valarbetare tvingades i försvarsställning, i stället för att tala om vad partiet vill och vad andras politik kan leda till.
– Många upplevde att det var svårt att hänga med, säger 30-åringen.
Även regionalt kom utspel för sent. Problemen inom vården ledde till att många vände partiet ryggen och lade sin röst på Sjukvårdspartiet.
Att S nu är i opposition ser Ida Karkiainen som en möjlighet att utveckla partiets politik.
– Vi måste bli bättre på att föra fram vad vi tycker och vad vi vill.
Hon slår fast att partiet måste fortsätta ta ansvar och vara konstruktivt trots att styret nu är ett annat.
– Det tar tid att ställa om och hitta balansen. Vi har en resa att göra!
Valanalysgruppen pekar också på den ökade betydelsen av att finnas på sociala medier.
– Vi kan göra det bättre. Vi är bra på att lägga upp vi gör. Men vi behöver finnas på lokala debattforum i större utsträckning, säger riksdagsledamoten som är väl medveten om det debattklimat som råder på en del av dessa.
– Hot förekommer, då är det inte alltid så lätt att ge sig in. Men vi måste vara ute på gator och torg samt på nätet och diskutera.
Valanalysen kommer att behandlas på partiets distriktskongress i april.
Allt är dock inte nattsvart. Under fjolåret fick distriktet 737 nya medlemmar. Dessutom har man tillgångar på närmare åtta miljoner kronor.
– Vi jobbar för att bli ännu fler. Det gäller att engagera också, de flesta vill ha en uppgift och vara med och påverka.