Uselt – men här kan du ladda elbilen i Norrbotten

236 laddstolpar på 63 platser, men en stor vit fläck i hjärtat av Norrbotten. Här kan du köra 34 mil från Luleå till Kiruna – utan att kunna snabbladda.

I och kring Luleå finns närmare ett 20-tal av länets laddpunkter. Det finns dock elbilsägare som tycker att OK Norrbotten borde snabba på utbyggnaden.

I och kring Luleå finns närmare ett 20-tal av länets laddpunkter. Det finns dock elbilsägare som tycker att OK Norrbotten borde snabba på utbyggnaden.

Foto: Mathias Asplund

Norrbotten2021-12-18 06:03

I kartläggningen av länets publika laddplatser tar vi med laddare med en effekt på minst 22 kilowatt, gränsen mellan att ladda hemma och ute längs vägarna.

Kartan som bara publiceras på webben visar att den som har elbil får köra långt utan att kunna ladda, om bilen inte är en Tesla. För alla andra är sträckan Luleå till Kiruna en vit fläck, 34 mil utan snabbladdare.

– Det är inget annat än en skandal, säger elbilsentusiasten Mats Sidmalm, som engagerat sig politiskt för S i Kiruna.

Tesla har snabbladdare i Töre, i Poultikasvaara mellan Gällivare och Kiruna, till och med i finska Karesuando. Andra elbilsägare får vara mer kreativa. Svänga av E10 och ladda med låg effekt i p-huset vid Kunskapshuset i Gällivare, eller vid Ica i Överkalix.

– Under 50 kilowatt kallar inte jag för snabbladdare, det ska vara 150 eller större. Då laddar man på under 30 minuter. Vi var till Jokkmokk för att testa deras nya 250-kilowattare och det sprakade bara till i sladden. Vi hann inte ens fika färdigt, säger Sidmalm.

Även i Kiruna finns få alternativ. Hotell Ferrum har fyra laddare och matbutiken Coop två.

– Fruktansvärt dåligt. Men den stora skandalen är att vi bygger en ny stad utan en enda laddstation. Förstå vilka möjligheter, man skulle kunna sätta solceller på varje ny byggnad, säger Sidmalm, som investerat i 109 solpaneler i Tuolluvaara.

Snabbladdare är ovanliga, 89 av 236, varav hälften bara funkar till Teslor eller japanska bilar.

Men läget ljusnar.

Trafikverket och Naturvårdsverket har beviljat ekonomiskt stöd för totalt 35 nya snabbladdare som ska vara driftsatta under 2022, från Riksgränsen i norr till Glommersträsk i söder. Även Tesla planerar att bygga ett par till, i Riksgränsen och finska Pello.

– Det här har bromsat folk här uppe. Men snart kommer det att finnas laddare var tionde mil, säger Mats Sidmalm.

OK Norrbotten har 37 stationer men bara laddare i Luleå, Kalix och Arvidsjaur. En ny ska snart öppnas i Kiruna.

– Själva laddaren är på plats men inte inkopplad. Det kan ta ett tag men är på gång. Det är vår ambition att ha det på flera stationer inom kort, säger distriktschefen Anneli Rosenius.

Märker ni av ett sug?

– Ja, på sista tiden har man fått samtal från kunder som ställer frågan om när det kommer snabbladdare eller som säger att "i Pajala skulle det vara bra". Det verkar finnas intresse från gemene man.

Uttag och laddkontakter

Typ 2 är EU-standard för normalladdning upp till 22 kW. Typ 2 och CCS är kompatibla med varandra.

CCS, Combined Charging System, är en utvecklad Typ 2-kontakt som klarar upp till 280 kW beroende av laddeffekten och vad bilen kan ta emot.

CHAdeMO är ett japanskt snabbladdningssystem som tillåter laddning upp till 50 kW.

Tesla Supercharger är en modifierad typ 2-kontakt till Model S och Model X som laddar i hastigheter upp till 125 kW. Sedan Model 3 lanserades har Tesla gått över till CCS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!