För knappt än två veckor sedan var det islossning i Torneälven.
Och i år var SMHI ganska bra ute sin prognos, som talande den 13 maj som datum. Nu blev isen kvar ett dygn extra, och gick det 14 maj.
– En senare islossning har vi inte haft på länge, närmare bestämt sedan 1997. Islossningarna verkade ligga runt det datumet på 1960-70 talet, säger Simon Eriksson, hydrolog på SMHI.
Och i takt med att isarna och snön smälter blir det i vanlig ordning en hel del problem med höga vattenstånd.
kan den ställa till med problem:
– Det är i Torneälvens och Kalixälvens avrinningsområde som det är mycket snö kvar uppe i skogslandet, mer än normalt. Den snön kan ställa till med någonting, säger Gustav Karlsson, som också arbetar som hydrolog på SMHI,
Och just nu är det två klass 1 varningar utfärdade för höga flöden i Norrbottens läns inland. En för Kalixälven och en för nedre Råneåälven.
På plats i Räktforsen, i Kalix älv, finns just nu två så kallade fälthydrologer från SMHI, för att kalibrera olika flöden. Och den här tidpunkten på året är enda gången de når såhär höga nivåer.
Jenny Axen-Mårtensson, en av två fälthydrologer på plats, berättar att man är här uppe i två veckor och gör mätningar:
– Nu ligger flödet på en klass 1 varning och då är det intressant att göra en mätning här.
– Det kom ut en varning igår, tisdag, och det är vakthavande hydrolog som gett ut den, säger hon.
Axen-Mårtensson berättar att den senaste veckans fina väder i kombination med att det på vissa ställen ligger kvar mycket snö är orsaken till de höga flödena:
– Mycket snö som smälter snabbt gör att nivåerna stiger fort, säger hon.
Enligt Jenny Axen-Mårtensson har inte Torneälven visat några tecken på att nå varningsklass men däremot spår hon att den för Kalixälven kan hålla i sig i några dagar:
– I alla fall vad gäller den nedre delen på Kalixälven, biflödena har ju passerat klass 1 och fortsätter att stiga, sen kan jag inte säga om det kommer att nå klass 2.
Den snö som är kvar i fjällen oroar henne inte – än i alla fall:– Det är mycket snö kvar i fjällen, börjar den smälta ordentligt nu här inom den närmsta tiden så kan det ju hända att det går upp ordentligt. Men det är fortfarande ganska kallt där uppe så då har förhoppningsvis skogsflodsvattnet hunnit rinna undan när fjällfloden kommer, säger Jenny Axen- Mårtensson.