Vädret under sommaren har skapat förutsättningar för algblomning i Bottenviken. Flera fall har rapporterats till Informationscentralen för bottniska viken, ICBV, som drivs av länsstyrelsen i Västerbotten.
– Det är mindre än 2018 men vad man kan se nu är att det är lite jämnare ström av rapporter än de tidigare två åren. Det beror mycket på vädret, säger Anneli Sedin, handläggare på ICBV.
Fem fall av algblomning har rapporterats i Luleå varav ett fall, vid Ängdalsro, har konstaterats innehålla cyanobakterier.
Fyra fall av algblomning har rapporterats i Kalix skärgård varav två fall, på ön Furuholmen och vid Rörbäcks camping, misstänks innehålla cyanobakterier.
Två fall har rapporterats i Haparanda skärgård varav inga har testats för cyanobakterier än så länge.
– Cyanobakterier, eller blågröna alger, kan producera alggifter som orsakar besvär för människor och husdjur. De brukar blomma på sensommaren så ser man en algblomning nu så är det förmodligen blågröna alger det rör sig om, säger Anneli Sedin.
Informationscentralen råder allmänheten att undvika att komma i kontakt med vattnet. Det kan även finnas gift kvar från algen i vattnet några dagar efter blomningen. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta vattnet.
ICBV uppmanar nu allmänheten att rapportera in sina algobservationer på deras hemsida.
Uppdatering 2020-08-10: Tidigare har vi skrivit att det konstaterades vara en algblomningen vid Rörbäcks camping. Det är felaktigt. Det var enbart ett misstänkt fall av algblomning.