Här brister vårdens tillgänglighet

Tillgången till kontakt med primärvården varierar beroende på var i länet man bor. Det visar färsk statistik från Sveriges kommuner och landsting.

Stora skillnader. Tillgång till läkarbesök och telefonkontakt med vården varierar beroende på vilken hälsocentral man är listad hos.

Stora skillnader. Tillgång till läkarbesök och telefonkontakt med vården varierar beroende på vilken hälsocentral man är listad hos.

Foto: isabell Höjman/TT

Norrbotten2018-02-12 05:00

Den SKL-drivna webbsidan Väntetider i vården presenterar unik statistik för alla 30 hälsocentraler i Norrbotten. Statistiken visar att hälsocentralernas tillgänglighet skiljer sig åt på ett betydande sätt.

Enligt vårdgarantin ska den som söker kontakt med primärvården per telefon komma fram samma dag. Den som bedöms vara i behov av att träffa en läkare ska få göra det inom sju dagar.

I Norrbotten är primärvården något sämre på telefontillgänglighet än riket som helhet och något bättre än övriga landet på att snabbt erbjuda läkarbesök. På de enskilda hälsocentralerna varierar tillgänglighetssiffrorna mellan 64 och 100 procent på telefon och mellan 65 och 99 procent när det handlar om läkarbesök inom sju dagar.

– Inte bra. Att vi ska vara tillgängliga är en del av patientsäkerheten, säger Maria Rutfors som är enhetschef vid Kiruna hälsocentral.

Just Kiruna hälsocentral är allra sämst i Norrbotten på tillgänglighet per telefon. Dessutom får bara 79 procent träffa en läkare inom sju dagar.

Carina Lantto – som också är enhetschef – framhåller att hälsocentralen har flest listade patienter i hela länet och att det är krävande. Men framför allt är det bristen på personal som ställer till det.

– Våra resurser har inte riktigt räckt. Det är precis som det ser ut överallt i vården, säger Carina Lantto.

De två hälsocentralerna i Kalix – Grytnäs och Kalix hälsocentraler – har 100 respektive 97 procent i telefontillgänglighet, men blygsamma 80 och 65 procent när det handlar om läkarbesök.

– Absolut inte bra. Vi har haft allvarlig sjukdom i läkargruppen så det handlar om det, tillgång på läkare, säger Peter Bergman som är verksamhetschef för båda hälsocentralerna.

Telefontillgängligheten har tidigare varit betydligt sämre, men nya arbetssätt och rutiner har vänt utvecklingen.

– I somras kom mindre än varannan Kalixbo fram och det var inte acceptabelt.

Sandens hälsocentral i Boden hade bäst tillgänglighet i länet under hösten. 100 procent kom fram på telefon och 99 procent fick träffa en läkare inom sju dagar.

– Vi har prioriterat det. Om vi ska fungera som en första instans för patienterna måste vi vara tillgängliga. Annars kanske de far till akuten i stället, säger enhetschefen Kristina Brännström.

Hon säger sig ha förståelse för att personalbristen är problematisk, men tror att god tillgänglighet kan upprätthållas med bra planering.

– Det här är kanske vårt viktigaste uppdrag. Vi måste prioritera det för att det ska fungera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om