Här är största utmaningen för länets arbetsmarknad

Var tredje norrbottning tycker att sysselsättningen är den viktigaste frågan för länets framtid. Och där stavas den största utmaningen kompetensförsörjning."Företag kan bli tvungna att flytta utomlands om de inte hittar arbetskraft", säger Timo Mulk Pesonen, Arbetsförmedlingen.

Företag som inte hittar arbetskraft i länet kan komma att flytta utomlands för att klara kompetensförsörjningen. Det uppger Timo Mulk Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker.

Företag som inte hittar arbetskraft i länet kan komma att flytta utomlands för att klara kompetensförsörjningen. Det uppger Timo Mulk Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker.

Foto: Jens Ökvist

Norrbotten2018-05-21 07:41

Han betonar att en flytt utomlands kan bli en sista nödlösning när alla andra aIternativ är uttömda. Enligt opinionsundersökningen som Norrbottens Media har låtit göra i samverkan med Sveriges radio och SVT framgår det att sysselsättning och arbetslöshet hamnar i topp när norrbottningarna rankar de viktigaste frågorna inför kommande val.

Arbetslösheten i Norrbotten är fortsatt låg, 6,7 procent jämfört med 7,1 för riket som helhet. Siffrorna är från i april i år. Timo Mulk Pesonen är arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen i Norrbotten. Han berättar att arbetslösheten sannolikt förblir låg, den minskar troligen under de kommande fem åren. Men det finns grupper som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden, Arbetsförmedlingen benämner dem som "personer i utsatt ställning".

– Det handlar om människor med funktionsnedsättning, nedsatt arbetsförmåga, människor av utomeuropeisk härkomst och de som endast har förgymnasial utbildning. Det finns andra grupper som också har det tyngre, de som tillhör åldersgruppen 55 plus, till exempel. Där ser vi ofta en kombination med att de dessutom har låg utbildning, säger Timo Mulk Pesonen.

Men han anar ett försiktigt trendbrott även inom dessa grupper. Arbetslösheten sjunker, om än marginellt, bland exempelvis människor med ursprung i länder utanför Europa. Timo Mulk Pesonen hoppas att det tyder på att arbetsgivare som en följd av bristen på arbetskraft nu börjar vidga sin rekryteringsbas.

– 68 procent av tillfrågade arbetsgivare i en nyligen gjord undersökning uppger att de hade svårigheter med att rekrytera folk. Vård och omsorg är det område som har allra störst behov, framförallt inom den kommunala sektorn. Omsättningen är hög även på utbildningssidan och där vet vi ju sedan tidigare att det är svårt att locka folk att utbilda sig inom det området.

Timo Mulk Pesonen menar att det är svårt för arbetsgivarna och för samhället att arbeta långsiktigt för att säkra kompetensförsörjningen.

– Människor flyttar söderut och till andra län, demografin förändras. Gruppen av människor i mest aktiv arbetsför ålder, det vill säga de från 20 till 64 år, krymper i Norrbotten.

Det finns en del att oroa sig över om behovet av arbetskraft inte kan tillgodoses. 25 procent av tillfrågade privata företag svarade i en undersökning att de tvingades tacka nej till beställningar från kunder för att de saknade arbetskraft. Inom vård- och omsorgsområdet hotas patientsäkerheten om det inte går att hitta människor att anställa, påpekar Timo Mulk Pesonen.

– Sedan är det så att om vi vill hålla den här sysselsättningsnivån, klara tillväxten och se till att företag i Norrbotten överlever, då måste arbetsgivarna hitta folk att anställa. Företag som inte får tag på arbetskraft i länet kan komma att flytta utomlands, varnar Timo Mulk Pesonen.

Arbetsgivare måste tänka om, menar han.

– Det handlar inte bara om att Norrbotten har för lite arbetskraft. Vi hade 8 500 inskrivna arbetslösa i fjol. 67-68 procent tillhör den grupp som vi kallar personer i utsatt ställning. Arbetsgivare måste börja ta hand om den gruppen, där finns arbetskraft som måste komma ut i arbete i snabbare tempo än i dag.

Fakta/Opinionsundersökningen

Intervjupersonerna fick svara på vilken som var den viktigaste frågan för länets framtid. Flera svar är möjliga.

Sysselsättningen/arbetslösheten/jobben: 33 %

Sjukvården: 21 %

Infrastruktur: 15 %

Skola och utbildning: 15 %

Service i glesbygden: 11 %

Befolkningsutveckling: 11 %

Boende: 10 %

Miljö/klimat: 8 %

Utveckling av turismen: 5 %

Annat (öppet alternativ där ett flertal svar om levande landsbygd och kommunikation återfinns) : 18 %

Vet ej: 11 %

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om