Här är stamgästerna vid länets fågelbord

Det har räknats fåglar runt hela Sverige under den gångna helgen och så även i Norrbotten.

Den årliga fågelräkningen "Vinterfåglar inpå knuten" har precis avslutats.

Den årliga fågelräkningen "Vinterfåglar inpå knuten" har precis avslutats.

Foto: montage

Norrbotten2021-02-06 14:45

Det är Birdlife Sverige som sedan 2006 har anordnat fågelräkningen "Vinterfåglar inpå knuten" där privatpersoner sista helgen i januari räknar och rapporterar in fåglarna vid fågelborden.

I Norrbotten har hittills 454 rapportörer redovisat totalt 18 370 fåglar.

Rapporten är inte riktigt färdigsummerad men av de observationer som har kommit in är det talgoxen som dominerar bland länets fågelbord – igen.

– Det är inga stora skillnader mot tidigare år. Men lite udda är att det är många bofinkar i Norrbotten. Bofinken är en fågel som knappt övervintrar i södra Sverige, säger Birdlife Sveriges kampanjledare Anders Wirdheim.

Sidensvansen däremot lyser med sin frånvaro. Endast ett fåtal, 79, är inrapporterade – i fjol var det över tusen som observerades i Norrbotten.

En art som har expanderat väldigt snabbt är nötväckan. I början av 2000-talet fanns det knappt några i Norrbotten. Nu är det nästan var femte fågelmatning som har besök av nötväckor.

– Nötväckan klättrar både uppför och nedför en trädstam och de kommer ofta fram som ett yrväder, tar ett frö, sticker iväg och så kommer de efter en stund igen. De gömmer frön och hamstrar för att äta senare, säger Anders Wirdheim

Koltrasten är även det en fågel som sakta har spridits sig norrut. Men vintertid är det inga stora mängder som observerats. Av de 489 matningar som rapporterats in i Norrbotten är 18 stycken koltrastar.

– Från början var koltrasten en skogsfågel som i början av 1900-talet började vandra in i samhället och blev en stadsfågel. Sedan har den sakta spridits sig norrut och har även börjat övervintra där, säger Anders Wirdheim.

Hur gör då fåglar för att överleva när det vissa dagar är kallare än -30 grader? Ja, många fåglar söker sig in i håligheter i byggnader och täta buskage. Fågelholkar är också ett populärt krypin när det blåser kallt.

– De spärrar ut fjädrarna så att det blir som en boll. I ena änden sticker det ut en liten näbb och i andra en stjärt. Fjädrarna isolerar väldigt bra men de måste även äta mycket när det är riktigt kallt för att hålla maskineriet igång.

Att det är fler fåglar som väljer att övervintra i norr beror delvis på människornas fågelmatning men även att klimatet har blivit mildare.

– Fåglar är rätt bra indikatorer på hur det står till ute i naturen med klimat och andra saker. De säger en del med hur det är där ute, avslutar Anders Wirdheim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!