Här är länets rekordpappor

Lagom till fars dag på söndag har länets rekordpappor utsetts. Göran Esberg från Luleå ligger högt upp på listan för länet med 14 barn.

Hjälpredor. 14-barnspappan Göran Esberg tillhör länets rekordpappor. Här får han hjälp av en av sina söner i familjeföretaget.

Hjälpredor. 14-barnspappan Göran Esberg tillhör länets rekordpappor. Här får han hjälp av en av sina söner i familjeföretaget.

Foto: Göran Ström

Norrbotten2014-11-09 08:00

I topp för Norrbotten är två pappor i Kiruna och Luleå som ligger på en delad åttonde plats med 15 barn var. Men 14-barnspappan Göran Esberg i Luleå ligger inte långt bakom.

Även han kan räkna med ett stortslaget firande till helgen då alla utflugna barn med familjer kommer hem.

– Jag kommer att vara hemma med både barn och barnbarn och ha ett 50-årskalas samtidigt. Huset fullt, säger Göran Esberg och skrattar.

Vad tycker du gör en bra pappa?

– Jag tror det är att vara vuxen och försöka vara en god förebild för sina barn. Men med många barn är det ju svårt med coachningen, att kunna coacha alla barn i livet, säger Göran Esberg.

Enligt flerbarnspappan är en av de största svårigheterna med en stor familj att vara rättvis mot alla barnen.

Hur gör man och går det att dela lika på allt?

– Man är inte rättvis, barn är olika men man får försöka vara så rättvis man bara kan. Men man får ju inte ljuga och världen i sig är ju inte rättvis, det fungerar ju inte så, säger Göran Esberg.

Men viktigast av allt för en pappa, efter en liten stunds funderande, tror han är att visa kärlek till sina barn.

– Man kan ju säga att hela världen skulle vara bättre om vi skulle följa kärleksbudskapet. Får man med grundmoralen följer det med hela vägen fram till vuxenålder, säger Göran Esberg.

Landets rekordpappa bor i Malmö och är registrerad som pappa till 19 barn. Statistiken, som kommer från SCB, avser barn födda senast 31 december 2013 och som är folkbokförda i Sverige.

Så här många barn har varje kommuns rekordpappa:

Rekordpapporna

Kiruna 15

Luleå 15

Haparanda 14

Pajala 13

Gällivare 12

Kalix 11

Boden 10

Piteå 10

Jokkmokk 10

Arvidsjaur 10

Övertorneå 9

Älvsbyn 8

Överkalix 7

Arjeplog 7

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om