Här är länets hetaste kommuner

Norrbottens dyraste villa 2015 såldes i Luleå.
Men prisutvecklingen var hetare i två andra kommuner.

Dyrast. Den här villan, på Norraviksvägen 144 i Luleå, är den villa som sålts dyrast i Norrbotten under förra året.

Dyrast. Den här villan, på Norraviksvägen 144 i Luleå, är den villa som sålts dyrast i Norrbotten under förra året.

Foto: Kurt Engström

Norrbotten2016-01-05 16:32

Trenden på bostadsmarknaden i Norrbotten hålller i sig ­– det visar de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik.

Det är fortsatt uppåt i Luleå där snittpriset för villor ökade med elva procent. Men precis som året innan steg priserna ännu mer i Boden där siffran är 16 procent. Även Piteå redovisar en rejäl ökning med 14 procent.

Bostadsrätterna forsatte att stiga. I Luleå med 15 procent och i Boden med hela 26 procent.

För Malmfälten saknas siffror från Svensk Mäklarstatistik, på grund av att för få försäljningar gjorts under jämförelseperioden. Detsamma gäller övriga kommuner i länet.

Daniel Larsson, mäklare vid Svensk fastighetsförmedling i Luleå, är dock övertygad om att de senaste årens prisuppgång fortsätter uppåt även i Malmfälten.

– Luleå, Boden, Piteå, Kiruna och Gällivare är framgångskommunerna om man tittar på prisutvecklingen på bostäder, säger han.

Läs mer: Här är de fem dyraste villorna i din kommun

För riket som helhet tror Svensk fastighetsförmedling på en femprocentig ökning av bostadspriserna under 2016, förutsatt att de låga räntorna håller i sig. De senaste åren har prisökningarna i Luleå legat i nivå med rikssnittet, eller till och med något högre.

– Räntorna är fortsatt låga och det finns en fin framtidstro i stan. Folk tänker att det är lika bra att köpa fast det kostar mycket, man tänker att det blir ännu dyrare längre fram. Bostadspriser handlar mycket om psykologi, säger Daniel Larsson.

Dyraste villan som såldes i Norrbotten 2015 var en trerummare på 84 kvadratmeter. Den finns på Norraviksvägen vid Hagaviken i Luleå och gick för nära åtta miljoner kronor.

Prisökningen i Luleå blev i snitt elva procent på villor, en procent lägre än året innan.

– Det hände inte så mycket på marknaden under året. 2015 blev en karbonkopia av 2014, säger Daniel Larsson.

Han ser ingen avmattning i Luleå framöver, trots att byggandet av villor och lägenheter kommit igång, samtidigt som det planeras för många fler. Inflyttningen gör att behovet kvarstår.

– Det finns inga lediga hyresrätter, så de som flyttar till Luleå är tvungna att köpa. Sedan kom inte byggandet igång förrän 2006/2007, därför finns det ett uppdämt behov, säger Daniel Larsson.

Fotnot: Bostadspriserna avser perioden december 2014–november 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om