Kaunisvaara, Pajala
Produktionen går för fullt i Kaunis Irons gruva i Pajala, men ett stort orosmoln hänger över bolaget.
Verksamheten bedrivs med miljötillstånd ärvt från förra ägaren, det konkursdrabbade Northland Resources. Naturvårdsverket vill återkalla tillståndet och frågan ska prövas i Mark- och miljödomstolen den 15–18 november.
Kaunis Iron har även ansökt om nytt tillstånd för den existerande gruvan (Tapuli), samt utökad verksamhet i en ny gruva (Sahavaara). Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket och länsstyrelsen har ställt sig avvisande, bland annat med hänvisning till att ansökan inte tillräckligt beskriver vilken påverkan verksamheten har på vatten och våtmarker. Ärendet ska upp i domstolen i januari.
Kallak, Jokkmokk
Här vill brittiska Beowulf Mining bryta järnmalm i dagbrott cirka 40 kilometer nordväst om Jokkmokk. Planerna blev kända 2011 och utlöste stark splittring i Jokkmokk. Rennäring och turismintresse har ställts mot utlovade gruvjobb. Uppmärksammade protester har skett i samband med provbrytning.
Bolaget fick 2014 nej från länsstyrelsen i ansökan om bearbetningskoncession, med motiveringen att gruvdriften riskerar att orsaka oåterkalleliga skador i området då transportvägar skulle komma att korsa vinterbetesmarker och flyttleder som samebyar använt under lång tid.
Bergsstaten hänsköt under 2017 frågan till regeringen som ännu inte fattat något beslut.
Nunasvaara och Niska, Vittangi
Australiska Talga Resources står i startgroparna för att bryta grafit, i en fyndighet som enligt bolaget är en av världens mest högvärdiga. Produkten ska användas för tillverkning av batterier för främst elfordon.
Talgas tidsplan är att vara igång med brytning och förädling 2023. Grafiten ska förädlas i Luleå, där företaget planerar att bygga en fabrik på Hertsöfältet.
Ansökan om bearbetningskoncession och miljötillstånd gjordes parallellt under 2020. Beräknad prövningstid är 12-18 månader.
Viscaria, Kiruna
Koppargruvan strax utanför Kiruna ägdes av LKAB som bröt malm mellan 1983 och 1985. Den såldes till Outokumpu som drev den till 1997 då brytningen upphörde på grund av låga kopparpriser.
Men elektrifieringen av samhället har åter gjort koppar hett och nya ägaren Copperstone Resources planerar för gruvstart. Enligt bolaget finns mer koppar än förväntat och planen är att bryta tre miljoner ton malm per år.
Bolaget jobbar med miljötillståndsansökan som ska lämnas in i mars 2022.
Om allt går i lås handlar det om en investering på tre till fyra miljarder kronor som kan skapa 250 jobb. En första ansökan baseras på tio års gruvbrytning, men enligt bolaget är livslängden troligen längre.
Laver, Älvsbyn
Stigande efterfrågan på koppar aktualiserade även fyndigheten i Laver, där brytning skedde åren 1936–47.
2013 provborrade Boliden i området varvid en tillståndsprocess inleddes. Bergsstaten avslog ansökan om bearbetningskoncession med motiveringen att det behövdes en särskild prövning för Natura 2000-området. Regeringen gick sedan på samma linje.
Boliden har dock inte gett upp planerna på brytning och har för avsikt att göra en ny ansökan.
LKAB i Kiruna och Malmberget
Statliga gruvjättens ansökan om totalprövning av verksamheten i Kiruna avvisades nyligen av Mark- och miljödomstolen. Brister i samråd angavs som orsak. LKAB har även påbörjat arbetet med en ansökan om totalprövning av verksamheten i Malmberget.