Även Kalix hälsocentral var svår att nå under perioden, där 58 procent av de som ringde fick svar. I Norrbotten finns 30 hälsocentraler, av dessa drivs 24 i egen regi och sex hälsocentraler drivs av privata företag.
Sjukskrivningar och vård av barn bland medarbetarna är enligt regionen en av orsakerna bakom svårigheterna att få kontakt. De hälsocentraler som har sämst tillgänglighet har även problem med att rekrytera och behålla personal. Genomsnittet i hela länet ligger på 79,3 procent, vilken är en försämring från förra året då tillgängligheten var 83,4 procent.
Birgitta Engrund Sohlberg är verksamhetsområdeschef för primärvården i Kiruna. Enligt henne är en förklaring till svårigheterna att få kontakt med hälsocentralen införandet av det nya journalsystemet, som personalen har behövt utbildas i. En annan är det stora hyrberoendet av sjuksköterskor.
– I Malmfälten och tillhörande glesbygd är utmaningarna med att rekrytera egen personal enorma, säger Birgitta Engrund Sohlberg.
Hon påpekar också att de nya digitala kontaktvägarna, som möjligheten att chatta med sin hälsocentral, inte räknas in i statistiken ännu.
– Vi har jobbat hårt med att implementera digital ingång via Min Vård och här ligger Kiruna hälsocentral nu i september på andra plats i länet med antalet som söker oss den vägen.