I alla fall om man ska tre en undersökning gjord av forskare vid Göteborgs universitet, där de lokala politikerna själva bedömt graden av partipolitisk konflikt i kommunen. Resultatet är en slags temperaturmätare på det kommunpolitiska debattklimatet.
– Jag ligger nog hellre i toppen än i botten på listan, säger Lena Israelsson, kommunfullmäktiges ordförande i Gällivare.
Alla landets kommuner har utifrån undersökningen fått ett konfliktvärde. Tuffast är klimatet i Landskrona vars konfliktvärde är 83, mest harmoni har man i Tibro (11).
Där mellan placerar sig de norrbottniska kommunerna enligt faktarutan här intill.
Gällivare, Arjeplog, Boden, Kiruna och Övertorneå ligger på den övre tredjedelen av listan. I botten av listan återfinns Piteå, Pajala och Luleå där de politiska striderna är sällsynta.
Men Lena Israelsson tycker inte att kommunpolitiken i Gällivare är bråkig.
– Vi har långa fullmäktigemöten. Men jag tycker det är viktigt att alla får komma till tals. Det är sällan några personangrepp och jag har aldrig behövt visa ut någon från fullmäktige, säger Lena Israelsson i Gällivare.
Margaretha Lindbäck är hennes motsvarighet i "snälla" Luleå. Även hon är nöjd med sin placering på konfliktlistan.
– Det är väl bra. Ledamöterna bemöter varandra med respekt och lyssnar på varandra. Alla får sin tid att tala. Vi har haft bråkiga perioder i Luleå också, men det har vi lagt bakom oss nu, säger Margaretha Lindbäck.
En nyckel för ett samförståndsklimat är att ärenden är bra beredda.
– Om man har ett genomarbetat underlag med bra rapporter och korrekta siffror fungerar det bättre än om alla ska tolka saker på sitt eget sätt, säger Margaretha Lindbäck.