Han tar över som regiondirektör: "Jag är ödmjuk"

Ulf Bergman blir tillförordnad regiondirektör efter Anna-Stina Nordmark Nilsson.

"Han är erfaren, har ett brett kontaktnät och kan organisationen väldigt väl. Han passar utmärkt för uppgiften" säger Kenneth Backgård.

"Han är erfaren, har ett brett kontaktnät och kan organisationen väldigt väl. Han passar utmärkt för uppgiften" säger Kenneth Backgård.

Foto: Petra Älvstrand

Norrbotten2022-07-08 09:37

Cirka två veckor har gått sedan Anna-Stina Nordmark Nilsson kom med beskedet att hon kliver av uppdraget som regiondirektör inom Region Norrbotten

Under fredag förmiddag meddelar regionen att det blir Ulf Bergman som nu går in som tillförordnad regiondirektör. 

undefined
Anna-Stina Nordmark Nilsson, som nyligen fyllde 66 år, har ännu inte tagit ställning till erbjudandet om att fortsätta med uppdraget att föra dialog med LKAB rörande processen kring nya Kiruna sjukhus.

Ulf Bergman har långvarig erfarenhet av vården i Norrbotten och tillträdde i fjol som chef för Division Nära, där hälsocentralerna och Folktandvården ingår. 

– Det finns flera frågor som vi måste fokusera på i regionen. Det gäller i synnerhet frågor som kompetensförsörjning och arbetsmiljö. Det är våra viktigaste förutsättningar för att kunna erbjuda en god vård. Jag är ödmjuk inför de utmaningar vi står inför, men ser fram emot att fortsätta arbetet tillsammans med regionens chefer, medarbetare och fackliga organisationer, nu på en övergripande nivå, säger Ulf Bergman i ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att Ulf har tackat ja. Han är erfaren, har ett brett kontaktnät och kan organisationen väldigt väl. Han passar utmärkt för uppgiften, säger regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård.

undefined
Ulf Bergman, chef för division Nära på Region Norrbotten, blir tillförordnad regiondirektör.

Ulf Bergman är 64 år och har en bakgrund som sjuksköterska. Han har haft ledande roller inom vården i över 30 års tid i regionen och före det landstinget – bland annat som närsjukvårdschef, länschef för internmedicin och stabschef för Piteå närsjukvårdsområde. Under pandemin har han lett den lokala krisledningen i Piteå.

Regionråd Kenneth Backgård (SJVP) har själv beslutat att Ulf Bergman nu går in som tillförordnad regiondirektör, efter dialog med samarbetspartierna M och C.

Den tillförordnade regiondirektören kommer att tillträda uppdraget måndag 18 juli. Uppdraget sträcker sig till utgången av mars 2023. Det motiverar Kenneth Backgård med att den nya regionledningen, som tillträder efter valet ska ha möjlighet att rekrytera en ny regiondirektör om man så vill. 

– Vare sig det kommer en extern eller en intern regiondirektör, så har alla av naturliga skäl en uppsägningstid. För att få rimlighet i tf-lösningen så kommer den att finnas till och med mars. I realiteten har alla sex månaders uppsägningstid, säger Kenneth Backgård.

undefined
"Han är erfaren, har ett brett kontaktnät och kan organisationen väldigt väl. Han passar utmärkt för uppgiften" säger Kenneth Backgård.

Är ni överens?

– Japp. Vi har haft en pågående dialog.

Hur löser ni vakansen som uppstår?

– Det blir en fråga vi får diskutera med den nya tillförordnade direktörern. Jag tror att han själv har en fundering, säger Kenneth Backgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!