I tillslaget mot den så kallade HP-hjälpen hittade polisen kundlistor med namn och personuppgifter på ligans tidigare kunder. Flera hundra personer som under en period av några år misstänks ha köpt "fuskpaketet". Däribland de 23 personer som nu har dömts till villkorligt fängelse och dagsböter för grov osann försäkran.
Vissa har betalat upp till 150 000 kronor för att köpa högsta resultatet 2,0 på högskoleprovet.
Vi har fått kontakt med en ung man som mot löfte om anonymitet erkänner att han kontaktat ligan och köpt fusket. Vi kan kalla honom Simon.
Han säger att han vaknade sent i grundskolan men ändå fick ett hyfsat slutbetyg. Men målet var att komma in på en av landets bästa skolor.
– Många vill in på prestigeutbildningar. Jag känner folk som pluggar där och de har sagt att det är en bra skola. Men sedan insåg jag att det inte var det jag ville göra. Jag blev kluven och tänkte att jag nog inte kommer att behöva den poängen, säger han.
– Jag ville gå där för att skolan har gott renommé. Det har betydelse om du pluggar på en mindre skola eller en där arbetsgivarna kommer till skolan istället för tvärtom.
Han medger att det han har gjort är fel.
– Rent moraliskt är det förkastligt. Det är klart att det är jävligt att det skulle vara möjligt att köpa sig in. Systemet var uppbyggt så att man kunde köpa och är det ett kryphål som fungerar så tänker många att varför inte, ifall man nu har pengarna som krävs för att betala, säger han.
För att inte peka ut Simon kan vi inte berätta exakt vad han har betalat och vilket resultat han fick. Men det räcker långt för den som vill söka sig till någon av landets mest eftertraktade utbildningar och kostade tiotusentals kronor. Han säger att han sparade ihop till köpet genom att jobba och investera pengarna han tjänade.
Simon kände en stor press på sig själv. Det var en stark anledning till att han valde att gå över gränsen.
– Jag kände att jag måste ha den där poängen där och då. En känsla som gnager då jag generellt har ganska höga krav på mig själv, så man förbiser alla konsekvenser. Jag hade aldrig gjort högskoleprovet innan så jag visste inte vad som väntade mig. Men jag visste att det var oerhört svårt att få så höga poäng då det endast är två procent av alla deltagare som får 1,7 och uppåt, säger han.
Han tror dock inte att fusket är isolerat till högskoleprovet utan att det fuskas ännu mer på gymnasiet. Att tusentals unga inte får det betyg de förtjänar.
– Jag kan ärligt säga att jag inte fuskat under gymnasiet och valde att göra det på högskoleprovet istället.
HP-hjälpen har krossats och polisen har kommit hundratals misstänkta fuskare på spåren. Simon säger att han ändå inte känner någon direkt ånger eller dåligt samvete.
– Jag är inte särskilt ledsen egentligen, för mig har det inte påverkat om mitt namn finns med på en lista. Jag började inte på någon utbildning så jag kan inte bli utslängd. Jag blir i så fall av med en poäng jag inte behöver. Men allt det här kommer att vara glömt inom kort, säger han och tillägger att han hoppas att hans fusk hinner preskriberas innan ett eventuellt åtal.
Någon annan som pluggat hårt för ett bra betyg riskerar att missa sin chans. Hur tänker du om det?– Jag började aldrig på en utbildning så jag har inte gjort någon skada. Men det är klart att det inte är bra, det är inget man är stolt över att man gjort. Jag visste hela tiden hur fel det är, men i min situation handlade jag blint för min egen skull.
Simon har konkreta planer på att studera, men utan hjälp av den höga poängen på högskoleprovet. Hade han stått inför samma val idag hade beslutet blivit ett annat.
– Det var lockande, en fungerande säker metod. Men så här i efterhand är det klart att jag inte hade valt att göra om det, säger han.