Hälso- och sjukvårdsdirektören summerar sommaren: "Oerhört tufft"

Det har varit en ovanligt ansträngd sommar för sjukvården i Norrbotten. Högst belastning har det varit på akuten vid Sunderby sjukhus, där patienter med akuta behov av kirurgiska ingrepp har tvingats utstå långa väntetider och där chefer har fått gå in och jobba kliniskt i verksamheten.

Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör, konstaterar att regionen framledes måste arbeta på ett annat sätt än i dag för att kunna säkerställa en god och säker vård.

Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör, konstaterar att regionen framledes måste arbeta på ett annat sätt än i dag för att kunna säkerställa en god och säker vård.

Foto: Thomas Lövgren

Norrbotten2024-09-19 00:01

Nyheten i korthet

  • Sjukvården i Norrbotten har haft en ansträngd sommar med hög belastning, framförallt på akuten vid Sunderby sjukhus, med långa väntetider och brist på vårdplatser.
  • Regionen har haft svårigheter att få in inhyrd personal, vilket har påverkat möjligheten att hålla vårdplatser öppna.
  • Trots att regionen har anställt över 300 nya medarbetare inom sjukvården under det senaste året, kommer det att krävas andra åtgärder för att kunna bedriva en fungerande hälso- och sjukvård i Norrbotten framöver.

– Situationen på akuten i Sunderbyn har verkligen inte varit önskvärd för någon och allra minst för våra patienter, som vi ju är till för. Det har självklart också varit oerhört tufft för våra medarbetare, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör inom Region Norrbotten. 

undefined
Bristen på vårdplatser har fått konsekvenser i form av att patienter har tvingats vara kvar på akuten och kirurgen, berättar Pia Näsvall.

 

 

undefined
Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Norrbotten, ser tillbaka på en mycket ansträngande sommar inom vissa verksamheter.

Bristen på vårdplatser och hur den frågan ska lösas har varit och är fortfarande den stora knäckfrågan för regionen. 

– Vi har inte haft tillräckligt med vårdplatser i sommar, det kan vi tydligt se på alla dagar och nätter där patienter har tvingats ligga kvar på akuten. Det är inte bra och allt handlar om att vi måste ha tillräckligt många medarbetare i våra verksamheter för att kunna bedriva sjukvård på ett långsiktigt och bra sätt, säger Pia Näsvall. 

Regionen har det senaste året anställt drygt 300 nya medarbetare, framförallt inom sjukvården. Men fortfarande finns det områden med stora utmaningar, påpekar Pia Näsvall. Ett annat problem med bemanningen i sommar är att regionen har haft svårt att få in inhyrd personal.

undefined
Region Norrbotten har anställt drygt 300 medarbetare det senaste året, men personalbehovet är fortfarande stort inom vissa områden.

– Vi kanske har efterfrågat tio konsulter och fått in två. Det påverkar givetvis möjligheten att kunna hålla vårdplatser öppna. 

Det är första sommaren med det nya ramavtal som Region Norrbotten gick in i den 1 april, något som enligt Pia Näsvall kan ha påverkat möjligheten att hyra in personal negativt. 

Det kommer att krävas andra åtgärder än nyanställningar för att kunna bedriva en fungerande hälso- och sjukvård i Norrbotten framöver, konstaterar hon.

undefined
Det har enligt Pia Näsvall varit svårare att få tag på inhyrd personal i sommar jämfört med tidigare. En bidragande orsak kan vara det nya ramavtalet.
undefined
Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör, konstaterar att regionen framledes måste arbeta på ett annat sätt än i dag för att kunna säkerställa en god och säker vård.
undefined
"Ett sådant läge som vi var i somras vill vi inte hamna i igen", säger Pia Näsvall.

– Vi kan inte anställa oss ur krisen och arbeta på som förut. Vi måste också tänka på hur vi jobbar, vem som gör vad och hur vi ska samarbeta med våra kommuner för att undvika att hamna i en liknande situation nästa sommar. 

Men ljuspunkter finns, enligt Pia Näsvall.

– Samtliga anställda som har önskat det har kunnat ta ut sina fyra veckors sammanhängande semester i sommar och det är jätteviktigt. 

Just nu pågår arbetet med att utvärdera sommaren 2024 för att kunna planera inför nästa sommar. 

Kommer situationen att bli bättre nästa sommar?

– Oj, jag kan inte lova att det ska bli mycket bättre men helt klart måste vi tänka nytt och hitta andra lösningar tillsammans så vi inte hamnar i samma läge igen. 

undefined
Regiondirektör Ulrika Sundquist summerade situationen inom olika sjukvårdsversamheter i sommar i sin senaste rapport.

Regiondirektören Ulrika Sundquist skrev i sin rapport inför regionstyrelsens sammanträde om bristen på vårdplatser, som orsakade en svår situation på alla akutmottagningar i länet och särskilt vid Sunderby sjukhus. 

  • Inom ambulanssjukvården har ambulansen i Gällivare och Kalix emellanåt saknats nattetid. Ibland har ambulanserna som ska finnas på plats dagtid blivit stående på grund av personalbrist, eller omlokaliserats till annan ort. 
  • På intensivvårdsavdelningen, Iva, har anställda behövt ta fler extra arbetspass än förväntat och bristen på vårdplatser har varit stor även på de postoperativa avdelningarna.
  • Avdelningen för allmänkirurgi och urologi har inte haft tillräckligt med vårdplatser, något som i sin tur har ökat belastningen på akuten. 
  • Inom psykiatrin har det varit problem med bemanningen av läkare och regionen har tvingats använda sig av läkare som arbetar på distans från andra länder. 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!