Hallå där, Malin Stenman...

...sakkunnig i jämställdhet på länsstyrelsen i Norrbotten som har färdigställt en strategi för jämställdhet.

Malin Stenman.

Malin Stenman.

Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten

NORRBOTTEN2014-02-28 16:49

Hur kommer det sig?

– Strategin beskriver vilka utmaningar det finns i länet avseende jämställdhet och är kopplat till de jämställdhetspolitiska delmålen. Det handlar om hur regionala och lokala aktörer kan samverka i länet.

Och lokala aktörer kan vara...?

– Det kan handla om kommuner, arbetsförmedlingar, privata företag och studieförbund. Strategin kan betraktas som ett kunskapsunderlag, en plattform, om vad som behövs göras. Norrbottens län är ju först ut i Sverige där alla kommuner har undertecknat den europeiska jämställdhetsdeklarationen och de förbinder sig att arbeta med de här frågorna på olika sätt.

Vilken är den brinnande frågan eller den största utmaningen som länet har att jobba med?

– En av de största utmaningarna är den könssegregerade arbetsmarknaden. Att män och kvinnor jobbar inom olika sektorer, på olika positioner. Kvinnor, särskilt i näringslivet, har svårt att nå upp till de högsta positionerna i styrelser och ledningsgrupper. Det blir problem eftersom vi ser stora rekryteringsbehov inom den offentliga sektorn, såsom vården, där man ser att det är få män som söker sig till de jobben. Män skulle behöva ta sig till den arenan också, så att vi kan säkra rekryteringen i framtiden.

Alla kvinnor i länet kan inte jobba inom vården?

– Nej, precis. Kvinnor tar sig in på klassiskt mansdominerande arenor, som gruvor och industrier, i högre utsträckning än män arbetar inom vård och omsorg. Kvinnor breddar sina yrkesval, vilket inte män gör.

Vad ska ni göra med strategin?

– Vi bjuder in olika aktörer till workshops för att få dem att engagera sig mer kring frågan, vi ska även driva en kampanj för att lyfta normer som är kopplade till maskulinitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om