Under läsåret 2010-2011 fick 4,3 procent av alla drygt 381 000 gymnasieelever sitt studiebidrag indraget på grund av skolk. Motsvarande siffra under de två föregående åren var 4,0
respektive 3,6 procent.
- De senaste åren har fler och fler skolkare rapporteras in till CSN. Vi tror att det hänger ihop med att skolorna blivit bättre på att rapportera, men det kan inte heller uteslutas att skolket faktiskt ökat, säger Carl-Johan Stolt, utredare vid CSN:s utvärderings- och statistikenhet.
Totalt har CSN beslutat att dra in studiebidraget för 16 204 personer på grund av skolk förra läsåret.
Pojkar i majoritet
En skolkande elev ska ha varit borta en relativt stor andel av studietiden för att få sitt studiebidrag indraget.
Det är flest pojkar som skolkar. Av samtliga elever som rapporterades för skolk var 63 procent pojkar. Fristående skolor rapporterar in en större andel skolkare än kommunala skolor.
På lokal nivå ökar skolkandet marginellt, från 3,3 till 3,4 procentenheter. Totalt har 343 skolkare rapporterats in av 10 279 gymnasieelever i Norrbotten.
I Jokkmokks kommun är eleverna värst där 8,2 procent har fått studiebidraget indraget. Övertorneå och Kiruna kommun är tvåa och trea med 5,9 och 4,9 procent. Arvidsjaur, Haparanda och Överkalix kommun ligger bäst till
i listan . Inte en enda skolkare har anmälts där.