Gruvmål kan försenas av domstolens kris

Akut personalbrist hos Mark- och Miljödomstolen kan få förödande effekter på bland annat gruvnäringen. "Det finns inga pengar hos Sveriges domstolar", säger Agneta Ögren.

Enligt Agneta Ögren, chef på Umeå tingsrätt är även Boliden på väg in med en skrivelse om vilka konskevenserna kan bli om handläggningstiden blir för lång.

Enligt Agneta Ögren, chef på Umeå tingsrätt är även Boliden på väg in med en skrivelse om vilka konskevenserna kan bli om handläggningstiden blir för lång.

Foto: Monica Olofsson

Norrbotten2019-06-26 18:24

Miljömål från gruvor är ofta omfattande mål med många intressekonflikter, de tar därmed upp ansenliga resurser hos myndigheterna, i synnerhet Mark- och miljödomstolen där tvistemål och tillståndsansökningar landar. Men Mark- och miljödomstolen i Umeå har ålagts med besparingskrav både 2018 och i början av 2019. I mars kom ytterligare krav på åtsnörpning av bältet. Nu har chefen för Umeå tingsrätt, Agneta Ögren vädjat till Domstolsverket om ytterligare resurser.

– Men jag kan ju säga att jag inte får något gehör från Domstolsverket.

Varför inte?

– Helt enkelt för att det inte finns några pengar hos Sveriges domstolar. Tittar man på hela organisationen så det är kris vid de flesta tingsrätter från Skåne till norra sverige., säger Agneta Ögren.

Mark- och miljö i Umeå är en förhållandevis liten domstol, men de dokumenttunga målen tar tid och resurser.

– Ifjol hade vi en lastbil i veckan med nya miljömål.

Samtidigt ökade belastningen på vanliga brottsmål hos tingsrätten i Umeå mest i landet 2018.

När besparingskraven kom i mars tog Agneta Ögren kontakt med Domstolsverket och det finns en förhoppning om att tidigare utbildade fiskaler som nu gått vidare i karriären ska söka sig tillbaka.

– Vi kommer mest troligt att ha en, kanske två, vakanta rådmanstjänster under hösten, men där hoppas vi på återvändare.

Konsekvenserna av personalbristen och besparingskraven kan bli att de tunga miljömålen drar ut på tiden.

LKAB som återkommande har många mål hos domstolen har i en sexsidig skrivelse uttryckt allvarliga effekter av försening av en dammhöjning i Malmbergsgruvan.

Hur allvarligt är läget?

– Ja...det handlar ju om att lägga saker på hög. Vi måste prioritera och har sagt att vi ställer inte in saker som vi redan satt ut. Men vi måste ha en plan för att se vad vi hinner med, säger Agneta Ögren.

Hon har i sin skrivelse till Domstolsverket beskrivit situationen som att "det finns risk för oöverskådliga konskekvenser för samhällsekonomin om inte resurser tillförs”.

Skulle exempelvis LKAB inte få sitt tillstånd för Malmbergsgruvan kan produktionen stoppas och det kan i sin tur få effekter för SSAB till en kostnad av 10 miljarder kronor per år. Även Boliden har uttryckt en liknande oro vid försening. Kaunis Iron planerar att lämna in ytterligare ett tungt ärende – i form av sitt nya miljötillstånd vid månadsskiftet juni-juli.

– Där har vi en ansökan inne från Naturvårdsverket om att återkalla tillståndet. Förhoppningsvis kan vi handlägga dem tillsammans men hur vi ska göra det vet jag inte ännu. Där kommer ju också Gränsälvskommissionen in i bilden. Bara att översätta Naturvårdsverkets ansökan till finska, vilket krävs när kommissionen är inblandad, kostar oss 500 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om