Gruvjättens industripark kan ge hundratals Luleåjobb

LKAB har ambitioner att bygga en fossilfri industripark som kan hamna i Luleå. Satsningen kan resultera i hundratals jobbtillfällen.

Leif Boström som är direktör för Affärsområde Specialprodukter som är med och driver projektet.

Leif Boström som är direktör för Affärsområde Specialprodukter som är med och driver projektet.

Foto: Montage

Norrbotten2020-09-28 09:18

Gruvbolaget skriver i ett pressutskick under måndagsmorgonen om ReeMAP-projektet där teknik för att återvinna gruvavfall utvecklas. LKAB vill även producera insatsvaror, som vätgas, och elektrifiera processerna. Detta ska nästan helt kunna eliminera koldioxidutsläppen i processen.

– LKAB bygger vidare på Sveriges styrka som ett innovativt land. ReeMAP är ett viktigt initiativ för att ta tillvara dagens gruvavfall, leda till ökad cirkularitet och bidra till klimatomställningen genom såväl fosfor som sällsynta jordartsmetaller, säger näringsminister Ibrahim Baylan i pressutskicket.

ReeMAP-projektets mål är att återvinna gruvavfall från LKAB:s järnmalmsproduktion genom fossilfria processer. Detta ska omvandlas till produkter som EU klassificerar som kritiska råmaterial.

– Det blir en mångmiljardinvestering som kommer skapa hundratals jobb. Industriparken blir ett kemiindustriellt centrum där vi utvinner morgondagens resurser med innovativ teknik och sätter en världsledande standard på rena produkter, energieffektivitet och emissioner, säger Leif Boström, direktör för Affärsområde Specialprodukter som driver utvecklingsprojektet.

Som lokaliseringsalternativ för industriparken anges Luleå, Skellefteå och Helsingborg. En förstudie pågår till och med 2021 och full produktion efter miljötillstånd samt konstruktion uppskattas kunna uppnås 2027.

– Det kommer behövas en yta på upp till 50 hektar för våra egna anläggningar. Tåganslutning och hamntillgång är också viktigt eftersom vi kommer skeppa ut uppemot 1 miljon ton produkter. Produktionen, speciellt den av vätgas, kommer bli energiintensiv. Alla dessa behov utreder vi i första hand förutsättningarna för i Luleå, Skellefteå och Helsingborg, säger ReeMAP:s projektchef Ulrika Håkansson.

Återvinningen av gruvavfall som planeras ska innebära en cirkulär affärsmodell som ökar resursnyttjandet där värdefulla mineraliseringar utvinns medan kvarvarande gruvavfall fortsätter att deponeras. Genom elektrifieringen ska processen bli nästan helt fri från koldioxidemissioner.

– Vi har en ambition att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande gruvföretagen i världen. Genom våra utvecklingsprojekt SUM, HYBRIT och nu ReeMAP tar vi rollen som en global ledare för industriell utveckling och för att förse världen med morgondagens resurser, säger LKAB:s vd Jan Moström.

ReeMAP Industripark

Lokaliseringsalternativ: Luleå, Skellefteå, Helsingborg.

Förstudie pågår tom 2021.

Full produktion, efter miljötillstånd och konstruktion uppskattas kunna uppnås 2027.

Planerad återvinning av gruvavfall som innebär en cirkulär affärsmodell och ökar resursnyttjandet då värdefulla mineraliseringar utvinns, kvarvarande gruvavfall deponeras fortsatt.

Elektrifieringen innebär process nästan helt fri från koldioxidemissioner. 

Produktion av mineralgödsel ska kunna spara drygt 700 000 ton koldioxidutsläpp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!