Norrbotten har flera stora anläggningar som påverkas av handeln med utsläppsrätter. Giganter inom den svenska pappers- och massaindustrin har historiskt varit vinnare när det gäller utsläppsrätter, eftersom de historiskt gjort sig fria från fossila bränslen. Då har det helt enkelt kunnat sälja sina utsläppsrätter till den öppna marknaden. När systemet startade och under stora delar har priset varit lågt, under 60 kronor per ton utsläppt koldioxid. Men just nu är priset över 300 kronor per ton. Skogsjätten SCA, med pappersbruk i Munksund, redovisade till exempel ett nettovärde på utsläppsrätterna på 9 miljoner för 2017. 2018 hade nettovärdet stigit till 24 miljoner och då hade priset per ton inte nått nuvarande nivåer. Ingemar Lundström är miljöchef på kraftlinerbruket Smurfit kappa i Piteå.
– Vi har ett överskott på utsläppsrätter. Vi skickar de uppåt i kedjan och sedan säljs de efterhand, säger han.
Historiskt har många aktörer i pappers- och massa industrin gjort sin hemläxa och påbörjat konverteringen till fossilfri drift för flera decennier sedan. Smurfit kappa använder bara fossil eldningsolja när bruket startas upp efter driftstopp.
– Det har pågått sedan 80-talet. Men det var för cirka 10 år sedan som vi nådde ner till de här nivåerna. Vi var väldigt tidigt ute, säger Ingemar Lundström.
Orden klingar likartat från Anja-Maria Norén, kommunikationsansvarig vid Billerudkorsnäs i Karlsborg.
– Vi kan absolut bekräfta att vi har ett överskott av utsläppsrätter som säljs, säger hon.
När det gäller verket i Karlsborg så säger Norén att de är till 99 procent fossilfria och arbetar med den sista procenten.
– Samma sak gäller elektricitet, vi är till 75 procent självförsörjande med ström. Vi tar till vara på våra restprodukter, som i t.ex. kemikalieåtervinningen där luten bränns om för att användas igen. Det vatten vi tar in i processen, t.ex till kylsystemet, renas och släpps ut som rent vatten igen. Resultatet blir att inget vatten förbrukas.
En kritik som kommit från vissa miljöorganisationer har varit att industrier som inte behöver sina utsläppsrätter ska låta rätterna brinna inne hellre än sälja dem, för att minska den totala tillgången.
– Men att man säljer dem ger ju oss också en möjlighet att göra vår produktion ännu mer effektiv, miljövänlig och energisnål, säger Anja-Maria Norén.
Varken Smurfit kappa eller Billerudkorsnäs redovisar sina intäkter från sålda utsläppsrätter separat. Men sammantaget delades 21,8 miljoner gratis utsläppsrätter ut till svenska anläggningar för 2018. De totala utsläppen av koldioxid uppgick dock bara till 19,8 miljoner ton. Överskottet på två miljoner ton kan räknas om till ett värde av 460 miljoner kronor.