"Glesbygden missgynnas"

Länsstyrelsen i Norrbotten protesterar hos regeringen mot att glesbygden missgynnas i ett förslag om hur bredbandsstödet ska fördelas i landsbygdsprogrammet de närmaste sju åren.

glest. De fyra nordligaste länsstyrelserna protesterar gemensamt hos regeringen.

glest. De fyra nordligaste länsstyrelserna protesterar gemensamt hos regeringen.

Foto:

Norrbotten2014-05-19 10:43

Tillsammans med länsstyrelserna i Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Västernorrland har de protesterat mot förslaget som de anser missgynnar glest bebyggda områden.

– Vi anser att det ska komma mer pengar till områden med glest mellan boende och företag, säger Roger Ylinenpää, handläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.

Den totala budgeten för stödet till bredband i landsbygdsprogrammet 2014-2020 omfattar 3,25 miljarder kronor. Enligt förslaget innebär det att en fjärdedel av bredbandsstödet skulle hamna i två av Sveriges mest expansiva regioner.

– Västra Götaland och Skåne vinner på det här. Vi som inte är så många förlorar jämfört med de som inte är så jättemånga och som inte har det glest mellan boenden.

– Många län i norra Sverige har varit duktiga på att dra fiber, i söder har man dragit kopparnät. Jag tycker inte att vi ska stå till last för att vi har byggt ut tidigare, säger Roger Ylinenpää.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om