Rejält ökad löjfiskekvot för yrkesfiskarna

Här kommer ett glädjebesked till den som gillar löjrom – kvoten av siklöja är kraftigt höjd i år. 2021 fick yrkesfiskarna endast ta upp 454 ton, nu är taket redan uppe i 1400 ton.

För bara två år sedan fick länets yrkesfiskare endast ta upp 450 ton siklöja. I fjol var taket 800 ton och i år hela 1400. Ett starkt bestånd och gott om smålöja är orsaken till ökningen.

För bara två år sedan fick länets yrkesfiskare endast ta upp 450 ton siklöja. I fjol var taket 800 ton och i år hela 1400. Ett starkt bestånd och gott om smålöja är orsaken till ökningen.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2023-09-20 13:00

2021 var det upprört bland de norrbottniska yrkesfiskarna när Hav- och vattenmyndighetens tilldelade kvot av siklöja endast var 454 ton. Det var ändå 454 ton mer än vad Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), vars analyser ligger till grund för myndighetens beslut, ansåg vara rimligt. SLU ville inte att det skulle tas upp någon fisk alls.

Därefter har beräkningsmodellerna gjorts om för att fastställa beståndet, bland annat hur mycket siklöja sälen äter. Tillsammans med andra undersökningar innebar detta att kvoten höjdes till 800 ton i fjol och i år får yrkesfiskarna ta upp hela 1  400 ton.

Yrkesfiskaren Ingvar Lerdin i Kalix, ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation, är inte alls förvånad över den höjda kvoten.

– Inte alls, för vi har väldigt mycket löja. Vi har sagt i många år att vi har ett starkt bestånd även om forskarna sa nåt annat. Men de hade ju fel och det har de ju nästan erkänt. Vi är på en nivå som är acceptabel och vi riskerar inget bestånd. Vi hade kunnat fiska ännu mer enligt biologerna men nu har vi satt 1 400 ton och det är en ganska stor volym även historiskt. Vi kommer kanske inte fiska upp den, det är inte säkert att vi fiskar så mycket, säger han.

Lyckade lekar gör att det ser väldigt bra ut för siklöjan och med det även för löjrommen där Kalix löjrom är en skyddad ursprungsbeteckning och en efterfrågad produkt.

– Det ser bra ut för löjbeståndet men det har det gjort länge, säger Ingvar Lerdin.

Yrkesfiskarnas trålar släpper igenom smålöja men en liten procent kommer upp och det är här yrkesfiskarna får en hint om framtiden. SLU gör även egna provtrålningar för att få data till sin bedömning.

– I fjol exploderade beståndet. Vi hade extremt mycket smålöja. SLU säger att det är det näst mesta de mätt upp och det är ju den som växer till större fisk, säger Ingvar Lerdin.

Åren 2014 till 2016 landade fiskarna mellan 1 450 och 1 550 ton siklöja, nu är kvoten nästan på samma höga nivå.

Fisket får börja 20 september men yrkesfiskarna har själva beslutat att starta först kommande söndag. Ökad kvot ger ökade inkomster av löjromsförsäljningen även om det finns faktorer som påverkar just mängden rom i fångsten.

– Det är inte som bäst med rom i fisken i år utan kanske först nästa år när den är lite äldre. Men nog blir det någorlunda, som i fjol fast kanske ännu lite bättre, säger Ingvar Lerdin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!