En elbil kan man tanka lite var som helst. Till och med i hemmet. Men det handlar inte bara om bensin. En elbil är inte lika beroende av oljor och andra kemikalier som en bensin- eller dieselbil. Inga tändstift, oljefilter, luftfilter eller kylarvätska som måste bytas eller avgassystem som rostar. Vilka utmaningar står de klassiska bensinstationerna inför?
För att sia om framtiden måste vi först gå bakåt i tiden.
I bilens barndom var det faktiskt apoteken som sålde drivmedel – i längden en ohållbar situation och snart var den första bensinstationen född. 1926 bildades bilägarnas inköpscentral, IC, och då hade i princip alla kommuner sin egen inköpscentral.
Den första pumpen som kunde mäta vätskans mängd var för övrigt en svensk uppfinning och bolaget som tillverkade pumparna döptes efter begynnelsebokstäverna i grundarnas efternamn: Mathiasson, Andersson, Collin och Key. Och företagsnamnet, MACK, syntes på alla bensinpumpar. Därmed blev ordet mack synonymt med en bensinstation.
1969 bildades Oljekonsumenterna Norrbotten och successivt gick kommunernas IC-stationer in i den medlemsägda konsumentföreningen som i dag har nära 120 000 medlemmar i Norrbotten. 1999 kom Kuwait Petroleum med i bilden och bolaget OK-Q8 bildades, samägt av OK ekonomisk förening och Kuwait Petroleum. I dag har OK Norrbotten 18 bemannade stationer och 15 automatstationer i länet.
Och där är vi nu.
Frågan är då, kommer macken att gå på pumpen i den gröna omställningen?
Ellinor Lundström är relativt ny på OK Norrbottens vd-stol. Hon kommer från finansvärlden och tillträdde sin nya tjänst i mitten av maj i år. Men hon är norrbottning ut i varenda fingerspets.
– Det är viktigt för oss att tillsammans med våra medlemmar och kunder, vara med och påverka omställningen till en hållbar morgondag. Vilket innebär att vi redan nu är i en resa där vi går från den traditionella bensinmacken till att utveckla servicestationen, säger hon.
I dag är det fossila bränslet som säljs vid stationerna en stor del i ekonomin. Hur stor del vill inte Ellinor Lundström gå in på.
– Det är en viktig bas men vi vill vara med och driva omställningen och inte sitta kvar passiva i det gamla. Vi måste hänga med och vara relevanta, säger hon.
För OK:s stationer i Luleå har den årliga volymen av bensin och diesel minskat från cirka 23 miljoner liter 2016 till 16,8 miljoner liter 2022. En ganska rejäl nedgång men vad det beror på är inte så lätt att sätta fingret på.
– Det finns flera faktorer som varit med och påverkat, dels en omställning i samhället till fler laddbara fordon men vi har även haft en pandemi som påverkat vårt rörlighetsmönster. En stigande inflation samt kriget i Ukraina har varit med och påverkat konsumtionsmönstret. Det har hänt mycket de sista åren som har spelat in, säger Ellinor Lundström.
Övergången till mer än en ren nischad serviceinrättning för bilismen har redan skett.
– Vi har gått från att vara en ren bensinmack till att i dag vara mer en servicestation. Tidigare handlade det mer om "allt för bilismen", nu adderar man mer i konceptet, till exempel biltvätt, gör det själv-hallar, verkstäder, postombud, mat, godis och så vidare.
– Det är en helhetslösning. Det är inte bara en produkt som kommer att dra kunderna hit, som det var tidigare.
När blir bensinstationen en elstation?
– Det kommer vi kanske aldrig bli. Det kommer kanske finnas mer än så, vätgas, biogas och annat.
Kanske energistation?
– Ja, hellre energistation och då kan man även prata om energi i magen, säger Ellinor Lundström.
Tiden för den klassiska Roy och Roger-macken må var förbi men "energistationen" verkar ha en framtid.
Hej då macken, vi ses förmodligen i morgon.