När Maxida Märak äntrar scenen på Hamnfestivalens fjärde dag så gör hon det med en jojk som ekar ut över publiken och vattnet i Norra hamn. Hon är hiphop artist, skådespelerska, politisk aktivist, jojkare, feminist och konstnär. Alltid med rötterna i den samiska kulturen och mor till en fyraårig dotter befinner hon sig i konstant rörelse och kämpar för att ständigt utvecklas och aldrig bli placerad i ett fack.
– Jag förstår varför folk hela tiden vill sätta en etikett på mig. Det bli enklare så. Men jag är alla de här sakerna samtidigt och för mig är det viktigt att hela tiden röra mig framåt och göra nya saker, säger Maxida Märak.
Maxida Märak föddes i Stockholm som en del i en samisk kulturfamilj där musik och teater var en naturlig del av uppväxten. Som barn bodde hon långa perioder i Jokkmokk och har sedan dess flyttat mellan städerna ett flertal gånger. Som 15-åring flyttade hon ensam tillbaka till Jokkmokk för att gå samiska programmet på gymnasiet.
– Jag har alltid haft två hem. Och när jag flyttade upp så var det för att jag ville byta omgivning. Jag har alltid haft en stark dragning till Sápmi, så det var som att flytta hem, men det var också ett sätt att komma bort från alla mönster som hade skapats av att umgås med samma människor och bo på samma ställe ganska länge.
Några år senare gick hon på folkhögskolan i Jokkmokk och fick efter utbildningen anställning som skådespelerska på Sameteatern i Kiruna. Samtidigt växte hennes politiska engagemang och när konflikten om gruvan i Kallak blossade upp så stod Maxida Märak mitt i lågorna. Hon blev snabbt en av frontpersonerna för protesterna mot gruvplanerna och företaget Beowulf mining. Ett engagemang som bland annat gjort att hon kallats för Sápmis terrorist.
Under Jokkmokks marknad 2014 klev Maxida Märak ut i vinterkylan tillsammans med en grupp andra aktivister. Klädda i svarta sopsäckar med vitmålade ansikten släpade de renskelett genom marknaden - förbi åskådare som samlats för att se renrajden - paraden som är ett populärt inslag under marknaden. Aktionen fick namnet "den svarta rajden".
Året efter genomförde hon en ny aktion. Under marknadsdagarna blockerade hon och hennes syster vägen för kulturminister Alice Bah Kuhnke som besökte marknaden. Maxida Märak skar av sin systers hår samtidigt som Mimie Märak läste upp ett politiskt manifest om samernas rättigheter.
– Det är inte alla som kan axla rollen att ställa sig upp och säga ifrån. Men jag gör gärna det. Jag saknade själv den typen av person när jag växte upp. Jag ville ha någon att se upp till och på ett sätt så har jag nog blivit personen jag själv saknade. Jag är långt ifrån någon profet, men jag kan lägga huvudet på kudden varje kväll och känna att jag har gjort rätt.
Kort efter att hon började som skådespelerska på Sameteatern blev hon gravid med dottern NikeSunna. Samtidigt gick intresset mer och mer över till musiken. Under mammaledigheten köpte hon utrustning för att själv kunna producera musik.
– Många verkade tycka att när man får barn då är det som gäller, men jag blev mer motiverad än någonsin. Jag ville skapa mitt eget liv och en egen frihet tillsammans med henne. Jag drivs alltid av passion. Det är någonting jag måste ha varje dag av mitt liv.
Musikintresset tog över, och till slut gick det inte att både arbeta som skådespelerska och satsa på musiken. Så samtidigt som hon var på turné med Sameteatern lyfte hon telefonen med darrande händer och ringde teaterchefen och bröt sitt kontrakt inför kommande teatersäsong.
– Jag tog ett steg rakt ut i det okända. Men det var någonting jag var tvungen att göra. Jag såg en möjlighet och om jag inte satsat helhjärtat som jag gjorde så hade jag nog inte varit där jag är idag. Jag var jag jävligt nervös när jag ringde men efteråt så kände jag också en enorm känsla av frihet.
Sedan gick allt väldigt fort. I början av 2015 stod hon i globen tillsammans med Mando Diao. Samma år släppte hon sin första singel som hiphop artist och idag har hon skivkontrakt med Universal.
– Det är först efteråt som jag förstått hur fort det gick. Jag har blivit bättre på att kunna stanna upp och uppskatta var jag är och hur långt jag har kommit. Det var svårt att förstå vart det skulle leda när jag stod där med ett barn på armen och PA-anläggningen i vagnen.
Sedan dess har Maxida Märak bland annat hunnit släppa flera singlar, uppträda på Dramaten och medverkat i tv-serien Sápmi sisters. Den sjunde juli i år utsågs hon också till ledamot i Ájttes fjäll och samemuseum i Jokkmokk. Nomineringen kom från kulturminister Alice Bah Kuhnke - som hon blockerat vägen för under Jokkmokks marknad två år tidigare.
– Det gjorde mig otroligt stolt. Allt som jag gjort politiskt har lett mig hit. Men aktivismen har aldrig varit målet. Det har bara varit medlet. Det har alltid handlat om att komma fram till en politisk förändring och det här är ett kvitto på att jag lyckats komma en bit på vägen.
Idag vill Maxida Märak blicka framåt. Hon har nyligen separerat från sin sambo och flyttat till Stockholm igen efter flera år i Jokkmokk. Till hösten släpper hon en ny EP.
– Det är inte alltid lätt att vara en person med starka åsikter i en liten stad som Jokkmokk och just nu känner jag inte att det är rätt stad för mig. Sedan har jag ju inte bara mig själv att tänka på. Jag har ett ansvar för min dotter och just nu tycker jag inte att det är den bästa platsen att växa upp på med det klimat som är där.
Maxida Märak avslutar spelningen i Norra hamn med nya singeln Rebell som hon skrivit till dottern NikeSunna. Sedan väntar en lång resa för att hämta dottern i vid sommarvistet i Padjelanta där före detta sambon befinner sig med sina renar. Från scenen till Sápmi och tillbaka - ett rörelsemönster som ständigt återkommer i Maxida Märaks liv.