Äganderätten splittrar januaripartierna

Äganderättsfrågan splittrar januaripartierna. Miljöpartiet förespråkar striktare regler kring biologisk mångfald och Centerpartiet vill att skogsägarna ska få större inflytande.

Henrik Blind, gruppledare för Miljöpartiet i Jokkmokk, tycker staten måste ta ett ansvar när det gäller att skydda skog.

Henrik Blind, gruppledare för Miljöpartiet i Jokkmokk, tycker staten måste ta ett ansvar när det gäller att skydda skog.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2021-01-27 08:00

För att gå med på januariavtalet krävde Centerpartiet en ny skogspolitik som innebär stärkt äganderätt för markägare och företag. Bland annat ska markägare få ekonomisk kompensation för sina markområden. 

– Det gäller att inkludera de som äger skogen och förvaltar den. Idag avsätter man stora skogsarealer av någon anledning och kanske får markägare vänta år på att få ersättning. Det är inte rimligt. Därför krävs det att man för ett skogsbruk som innebär att man får en avkastning från sin skogsmark, säger Nils-Olov Lindfors (C), regionråd.

enrik Blind, gruppledare för Miljöpartiet i Jokkmokk, menar att man måste hitta vägar för att kunna kombinera ett ägande samtidigt som man tar ansvar för biologiska mångfald.

– Staten måste ta ett ansvar när man ska skydda skog, att man också får till ersättningsnivåer som gör att man kan lösa in skogen, säger han och fortsätter: 

– Den icke-brukade skogen är en livsförutsättning för basnäringar som renskötseln i Jokkmokk som är helt beroende av intakta lavskogar och marker. Skogarna är då en förutsättning för att renskötseln ska kunna leva vidare på det sätt som den har gjort i hundratals år. Vår generation ska inte ha rätten att ta beslut för kommande generationers historia. 

Vid sidan av detta har regeringen beslutat att avveckla den utökade nyckelbiotopsinventeringen. Det innebär att Skogsstyrelsen inte längre har i uppdrag att inventera nyckelbiotoper, det vill säga kartlägga naturvärdefulla skogar. Nils-Olov Lindfors tycker det är bra att avveckling sker. 

–Ur äganderättsperspektiv måste det vara tryggt när det gäller att skapa nyckelbiotoper. Ur markägarperspektiv är det viktigt att det finns en dialog och frivillighet. Om jag som markägare bedömer att det finns ett område som är värt att bevara, så tycker jag det ska gå att anmäla till Skogsstyrelsen. Inte att det kommer ett hem ett kuvert med besked om avveckling, säger han. 

Henrik Blind tycker nyckelbiotopsinventeringen är viktig att bevara för den samiska kulturen. 

– Samernas hela historia finns i markerna och i spåren av naturen. Om skogarna försvinner minskar också i framtiden rättsläget för dem att kunna bevisa att man varit i dessa marker. Det är viktigt för Sverige som rättsstat att man tillgodoser och visar hänsyn. Att man dokumenterar dessa platser och tar beslut därefter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!